Virtueel privacykantoor opent de deur

De Registratiekamer in Den Haag heeft samen met buitenlandse organisaties een virtueel privacykantoor geopend.

Op initiatief van de registratiekamer van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en samen met privacybureaus in Zürich en Ontario is gisteren The Virtual Privacy Office/das virtuelle Datenschutzbüro geopend ophttp://www.privacyservice.org.
De internationale site geeft publieksinformatie over privacy, vooral die verbonden is met officiële regelingen. De site hanteert Engels en Duits en levert behalve informatie gratis downloads van beschermingsprogramma's, bijvoorbeeld voor encryptie van e-mail.
De site is volgens de voorlichter van de Registratiekamer in Den Haag, Rudie Schrijnders, zo opgezet omdat veel privacyregelingen internationaal van aard zijn. Er komt niet binnen afzienbare tijd een Nederlandse versie. Volgens de voorlichter krijgt de Nederlandse Registratiekamer momenteel wat Internet betreft vooral vragen over privacy van Internet op het werk.
Behalve informatie biedt dit virtuele kantoor chatrooms en eennewsticker. Het virtuele privacykantoor zal als wereldwijd platform voor projecten gaan dienen en zorgen voor verbinding tussen Internetgebruikers en toezichthouders. Op die manier willen de registratiekamers ook beter gebruik maken van de beschikbare kennis bij de verschillende partijen.
Transparantie is één van de belangrijkste uitgangspunten van het virtuele privacykantoor. De site wil open zijn met betrekking tot ideeën, discussies en de inzet vanopen source software, die het mogelijk maakt de betrouwbaarheid te testen. De broncode hiervan is publiek toegankelijk. Het virtuele kantoor zal ook teams opzetten omprivacy enhancing technieken voor Internetgebruikers te ontwikkelen.
Met het virtuele privacykantoor doen inmiddels verder mee de meeste Duitse deelstaten en de Noord-Duitse RK-bisdommen. Zij zien het virtuele privacykantoor als een belangrijke antwoord op de behoefte aan privacy op Internet. Tegelijkertijd moet deze aanpak een betere benutting van de capaciteit en de kennis van de partners op privacygebied opleveren. De leiding van het virtuele privacykantoor zal de eerste twee jaren berusten bij de registratiekamer van Sleeswijk-Holstein.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-08T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.