Getronics investeert hevig in totaalpakket

Zo'n 20 miljoen gulden investeert Getronics in Networkplace, een programma dat alle aspecten van elektronische handel bestrijkt.

Vooralsnog is het productenpakket beschikbaar voor grote bedrijven, of kleintjes met een ingewikkelde infrastructuur.
Networkplace borduurt voort op het concept dat Wang Global had ontwikkeld. In 1998 heeft Getronics Wang overgenomen. Het beschikte daarmee meteen over een wereldwijd opererende onderneming met een netwerk dat nu dan ook beschikbaar is voor klanten. Het concept van Wang is tegen het licht gehouden, grondig aangepast en uitgebreid. Dat resulteerde in Networkplace: een samenhangend geheel van 19 diensten. Dat loopt uiteen van ontwerp van de (netwerk)infrastructuur, via implementatie (datamigratie, beveiliging en dergelijke) tot beheer en onderhoud, inclusief de twee uitwijkcentra waarover Getronics beschikt.
"Networkplace is niet zomaar op een zondagmiddag verzonnen", zegt Oswald Coene, vp & managing director van Getronics System Integration, een divisie met 5- tot 6000 man in Nederland. "We hebben het aanbod afgestemd op het concept van Wang, op belangrijke vragen bij onze klanten en op de inbreng van onze technologie-partners zoals Microsoft en Wang."
Coene en zijn baas Cees van Luijk (president & ceo Getronics) zijn het erover eens dat de markt op dit moment niet erg gunstig is voor het lanceren van nieuwe initiatieven. "De investeringen in ICT door ondernemingen blijven achter op de verwachtingen. Eerst dachten we dat het kwam door het millenniumprobleem, maar dat blijkt achterhaald. Niemand weet wanneer de bedrijven echt gaan investeren in elektronische handel. Eerste helft volgend jaar? Tweede helft volgend jaar? Wie het weet, mag het zeggen", legt Van Luijk uit. "Wij hebben in elk geval besloten daar niet op te gaan zitten wachten. Want iedereen is het er wel over eens dat die markt eraan komt. We stellen daarom Networkplace nu al beschikbaar."
In Nederland zijn inmiddels al 1000 mensen opgeleid om Networkplace te kunnen implementeren. Overigens is het niet nodig alle 19 aspecten van het programma aan te kopen. Ook onderdelen zijn beschikbaar. De 20 miljoen gulden die Getronics in het programma wereldwijd investeert, gaat onder meer zitten in dergelijke opleidingskosten en het beschikbaar hebben van het eigen netwerk. Ook de ontwikkeling van het pakket zelf kost het nodige. Getronics is nog bezig Networkplace aan te passen voor de telecomsector en de ASP's en ISP's. Een specifiek onderdeel voor deze sectoren israpiddeployment, een methodiek om infrastructuur en toepassing zo snel mogelijk operationeel te maken. Naar verwachting is deze aangepaste Networkplace over drie maanden beschikbaar.
Standaardisatie is het toverwoord voor Networkplace. Daarbij is het onvermijdelijk dat Getronics, zeker bij de elektronische handel, vooruit loopt op nog te ontwikkelen standaarden. Coene zit daar niet erg mee. "Verandering is al jaren de enige constante in deze industrie. Daar hebben wij ervaring mee en die gebruiken we ook hier. Bovendien werken wij nauw samen met belangrijke technologiepartners, zodat we goed zicht hebben op welke technologieën een goede kans maken op de markt. En we zijn gewend flexibele ontwerpen te maken."
Getronics claimt voor dit soort pakketten geschikt te zijn door de leveranciersonafhankelijkheid die het hoog in het vaandel voert en de jarenlange ervaring met werkplek- en netwerkinfrastructuren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-11T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.