Loketaanhuis.nl test digitale handtekening

Minister van Boxtel heeft maandag zijn eerste digitale handtekening gezet. Hij startte een proefproject om met dit fenomeen ervaring op te doen.

De bewindsman opende met zijn handtekening het project Loketaanhuis.nl in Delft. Een pasje en een vingerafdruk maken de digitale handtekening mogelijk. Dat wil zeggen in combinatie met een pasjeslezer, een vingerscanner en een computer met Internetverbinding. Pasje in de pasjeslezer en de vinger op vingerscanner. Komen deze gegevens overeen is de digitale handtekening gezet en daarmee voor de Delftse uitkeringsgerechtigden een loopje naar het stadskantoor bespaard.
Zij kunnen een half jaar de handtekening uitproberen en hiermee thuis werkbriefjes invullen. Op de websitehttp://www.loketaanhuis.nl is te vinden wat er in de projectfase met de handtekening gedaan kan worden. Zij is te gebruiken om digitale werkbriefjes naar het GAK te sturen, rden, zich bij het Arbeidsbureau in- en uit te schrijven, en bij de gemeente een algemene bijstandsuitkering aan te vragen. Alle formulieren moeten binnen een uur worden ingevuld, indien deze tijd wordt overschreden zal het formulier gewist worden. Dit maakt onderdeel uit van de beveiliging.
Het ministerie wil bekijken hoe veilig de digitale handtekening is. Hierbij wordt gekeken naar de veiligheid van de gebruikte apparatuur (de pasjeslezer en de vingerscanner) en tevens moet er een privacybeleid worden ontwikkeld. Op dit moment is op het pasje alleen nog een chip en een vingerafdruk te vinden. In de toekomst zullen hier meer gegevens op te vinden zijn.
In 2003 moet de handtekening voor elke Nederlander beschikbaar zijn. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om vanuit huis, 24 uur per dag, vergunningen of huursubsidie aan te vragen of bijvoorbeeld het rijbewijs te verlengen. Het ministerie is ervan overtuigd dat de komst van de handtekening is voorbereid door de gemeentes. Immers alle gemeentes moeten dan wel over een website beschikken waarop deze diensten voorhanden zijn. De reden die het ministerie voor de voorbereiding geeft, is de subsidie die beschikbaar is gesteld voor het ontwikkelen van de gemeente-website inclusief digitale productenportfolio. Deze subsidie is laatst al verhoogd naar 8 miljoen gulden. Aanvankelijk was er 4 miljoen gulden beschikbaar gesteld, maar hiermee vielen zo'n 250 gemeentes buiten de subsidieboot.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Tania Veldkamp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.