Shell koopt Linux-supercomputer van IBM

Linux lijkt op weg naar een nieuwe overwinning. Shell laat IBM een Unix-supercomputer bouwen voor het zoeken naar olie- en gasvelden.

De supercomputer wordt de grootste Linux-rekenaar ter wereld. De machine moet data van onderzoeken gaan analyseren om te berekenen of het zinvol is ergens (proef)boeringen te gaan doen.
'Linux wordt volwassen', aldus een ICT-deskundige. De aankondiging van Shell volgt een paar dagen na de bekendmaking dat de Zweedse telecomaanbieder Ericsson een op Linux draaiend mainframe gaat neerzetten voor zijn Internetabonnees.
Linux werd begin jaren negentig ontwikkeld op initiatief van de Fin Linus Torvalds en een groep vrijwilligers. Voor gebruikers heeft Linux twee voordelen boven Windows van Microsoft: het is een stuk stabieler en het is vrijwel gratis. De prijs die daarvoor moet worden betaald is dat het ondanks een groot aantal stappen in de goede richting nog altijd minder gebruiksvriendelijk is dan Windows. Een tweede nadeel is dat er veel minder software beschikbaar is voor Linux. Vooral spelletjesadepten zijn nog altijd vrijwel aangewezen op Windows.
Voor bedrijven wegen de voordelen wel degelijk op tegen de nadelen. Het feit dat het systeem stabieler is en dat er naar believen computers kunnen worden aangekoppeld of afgekoppeld zonder dat er een cheque naar Seattle hoeft te worden gestuurd, geeft de doorslag. Een aantal grote fabrikanten, waaronder IBM, heeft Linux inmiddels omarmd.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.