Uitgeverijen gaan toch Kennisnet voeden

De vier grote onderwijsuitgevers treden voorzichtig toe tot Kennisnet. In de loop van volgend jaar stellen ze via websites lesmateriaal beschikbaar.

Dit vorige week in Rotterdam bij een vergadering van de vier educatieve uitgeverijen en Kennisnet. Malmberg, Wolters Noordhoff, Nijgh Versluijs en Thieme Meulenhoff gaven aan volgend schooljaar via zeker tweehonderd speciaal ingerichte websites op Kennisnet aanvullend lesmateriaal beschikbaar te stellen.
Overeenstemming over een eenduidige manier voor gebruikers om zich op de sites van de uitgeverijen op Kennisnet aan te melden is een belangrijk onderdeel van de vergadering tussen onderwijsnetwerk-aanbieder Kennisnet en de uitgeverijen. De gebruiker moet zo herkend worden dat het systeem toegang kan verlenen tot alleen die delen waar de gebruiker licenties op heeft afgenomen. Joop van Loon, algemeen directeur van Wolters Noordhoff, gaf aan dat het realiseren van eensingle logon mogelijkheid voor docenten en leerlingen een centraal onderdeel is van de overeenkomst. De logon moet het mogelijk maken zowel leerlingen als docenten toegang te geven tot de sites die horen bij de gebruikte schoolboeken en leermethoden van de educatieve uitgevers.
Bij de ondertekening sprak minister Hermans sprak van een doorbraak, na bijna twee jaar van voorbereiding. Met de realisatie van dit licentie-managementsysteem en de aanwezigheid van de vier grote uitgeverijen op Kennisnet is een eerste grote groep content-leveranciers bereid gebleken educatief materiaal op Kennisnet te plaatsen.
Voor de scholen is bij de realisatie een belangrijke rol weggelegd, aangezien zij een rol spelen bij de verstrekking van login-gegevens. Een bijbehorend identificatie- en autorisatie-systeem moet het mogelijk maken om op een voor leerlingen afgesloten deel ook toetsmateriaal aan docenten beschikbaar te stellen. Verder worden garanties ingebouwd dat login-gegevens niet voor onbevoegden beschikbaar komen. Hierover zal men in contact treden met de Registratiekamer.
Een belangrijke voorwaarde voor deelname van de uitgeverijen was dat Kennisnet vanaf volgend jaar ook vanaf huis bereikbaar is.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.