'KPN vraagt partners om kapitaalinjectie'

KPN heeft geld gevraagd aan zijn partners NTT DoCoMo en BellSouth. KPN onderhandelt met de bedrijven over een kapitaalinjectie.

Het zou gaan om een investering van 6,6 miljard gulden in KPN Mobile, zo heeft NRC Handelsblad gisteren gemeld. De krant baseert zich op het jongste analistenrapport van KPN's huisbankier ABN Amro.
KPN Mobile heeft mede door de aankopen van Umts-licenties in Duitsland en Nederland in een jaar tijd jaar een schuld opgebouwd van 20,2 miljard euro (44,5 miljard gulden). Moederbedrijf KPN kampt mede daardoor met een wankele financiele positie. De koers is in korte tijd enorm gedaald en een aandelenemissie leverde onlangs maar de helft op van de 9 miljard gulden die KPN had willen binnenhalen.
KPN wil de schuld van KPN Mobile nu deels of geheel omzetten in eigen vermogen via de uitgifte van nieuwe aandelen KPN Mobile die dan vervolgens naar KPN zelf gaan. KPN neemt op die manier de schuld van de mobiele dochter over. Met die uitgave wordt dan wel het aandeel van KPN in KPN Mobile groter ten opzichte van de grootaandeelhouders NTT DoCoMo uit Japan (nu 15 procent) en het Amerikaanse BellSouth (29 procent). Zij hebben het recht om bij een dergelijke verwatering van hun procentueel belang dit aan te vullen tot het oorspronkelijke percentage. Doen ze dat, dan moeten ze drie miljard euro betalen voor die nieuwe aandelen. Daardoor verbetert ook de financiele positie van KPN als geheel.
Volgens het rapport zou NTT DoCoMo wel willen meewerken aan de voorgestelde constructie. KPN Mobile is de belangrijkste troef van de Japanners in Europa. BellSouth is de partner waarmee KPN Mobile onder meer een Umts-licentie in Duitsland kocht.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-29T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.