Beursgang WOL leidt tot vertrek oprichtster

De beursgang van haar World Online heeft Nina Brink in plaats van de eeuwig roem eeuwige doem gebracht. Na drie weken van aanzwellende kritiek op de verkoop van aandelen drie maanden voor de beursgang is de 46-jarige bestuursvoorzitter van het Internet-bedrijf gisteren opgestapt.

Ze treedt 'in het belang van de onderneming' af en doet dat 'uit eigen beweging', aldus de officiële verklaring. Volgens haar opvolger, bestuurslid Simon Duffy, was niet zozeer de aandelenverkoop als wel de publiciteit daaromheen de belangrijkste reden voor het aftreden van Brink. Ze blijft overigens wel als adviseur verbonden aan het bedrijf.
Veel analisten waren al langer van mening dat het aftreden van Brink onvermijdelijk was. Alleen met haar vertrek zou er weer wat rust kunnen ontstaan rond de Internet-aanbieder, waarmee volgens tal van analisten op zichzelf niet veel mis is.
Met het vertrek van Brink is de turbulentie nog lang niet ten einde. Advocaten staan in de rij bij de rechter met schadeclaims namens hun beleggers. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde gisteren claims aan tegen World Online en de tegen begeleidende emissiebanken ABN Amro en Goldman Sachs.
De beleggers zijn volgens de VEB door de onvolledige en onduidelijk prospectus op het verkeerde been gezet. De aandelenverkoop van Brink stond er in verhullende bewoordingen nog wel in, maar het feit dat ze de aandelen had verkocht voor zes dollar, terwijl ze op de eerste beursdag voor 43 euro van de hand gingen, stond nergens vermeld. Volgens VEB-voorzitter De Vries hebben de beleggers de afgelopen weken tussen de 3,5- en vier miljard gulden schade geleden.
Naast de VEB hebben de advocaten Spong en Hammerstein zich in de strijd geworpen. Zij willen niet alleen World Online en de banken, maar ook Brink persoonlijk aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Naast de schadeclaim hebben de twee strafpleiters bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van oplichting en valsheid in geschrifte. Wat hen betreft leidt dat tot een strafzaak.
De derde partij is de Amsterdamse advocaat Van der Goen, bekend van de Bijlmeraffaire. Hij heeft tweehonderd beleggers om zich heen en eist vooralsnog in een kort geding eerst meer informatie, om later een civiele zaak te kunnen aanspannen. De groepen gedupeerden werken vooralsnog niet samen.
ABN Amro en Goldman Sachs zijn nog gebonden aan de stabilisatieperiode van dertig dagen na de beursgang en mogen niet officieel reageren. Een woordvoerder van ABN Amro, dat volgende week Newconomy van Maurice de Hond naar de beurs brengt, wilde wel kwijt dat hij niet gelooft dat de prospectus misleidend is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable