Stroom groeiend probleem voor IT-branche

Amerikaanse IT-bedrijven maken zich zorgen of er deze zomer wel voldoende elektriciteit voorhanden is. Vooral hittegolven zorgen voor een piek in de vraag die de energiebedrijven nauwelijks aankunnen. In Nederland bestaat geen tekort aan stroom, maar zijn de problemen - met name in de omgeving van Amsterdam - van infrastructurele aard.

Eerder deze maand kampte Silicon Valley met een grote stroomstoring. Een recordbrekende hittegolf noopte het plaatselijke energieconcern Pacific Gas & Electric ertoe veel meer elektriciteit naar consumenten te distribueren. Dat ontregelde de stroomvoorziening aan de zakelijke markt. Cisco en Apple zaten ruim een uur zonder stroom. HP en Intel probeerden uitval van hun vitale systemen te voorkomen door in delen van hun gebouwen de stroom af te zetten.
Oracle richt nu voor 6,6 miljoen dollar een eigen noodstroomsysteem in een bunker in. In navolging van grote fabrikanten, die al decennialang zelfvoorzienend zijn, willen steeds meer IT-bedrijven betere uitwijkfaciliteiten. De explosieve groei van e-handel en bijbehorende online-transacties vergroot de druk op een ongestoorde elektriciteitsvoorziening. De gangbare UPS-accusystemen (Uninterruptible Power Supply), die maar voor enkele minuten stroom opvangen, schieten hiervoor tekort.
De hele Amerikaanse industrie kampt regelmatig met stroomuitval, door een combinatie van factoren. Ten eerste is de vraag naar stroom het afgelopen decennium fors gestegen door de economische groei. De vraag in Silicon Valley groeit jaarlijks met bijna 5 procent. Vooral Internet-datacenters, waar batterijen computers het groeiende Internet-verkeer moeten opvangen, slurpen energie. Daarnaast is de Amerikaanse energiemarkt door liberalisering en nieuwkomers versnipperd. Rendement op investeringen is belangrijker geworden dan de betrouwbaarheid van het nationale elektriciteitsnetwerk.
Infrastructuur-aanbieder PSINet bouwt momenteel een computercentrum in Amsterdam, net als veel andere IT-bedrijven. Daardoor is er een extreme vraag naar stroom. Er is wel genoeg, maar er zitten knelpunten in de infrastructuur en het transport. Moos Bulder, manager bij PSINet: "Wij waren een van de eersten en betalen mee aan het leggen van een kabel naar ons hostingcenter. We liggen op schema."
"Op dit moment zijn er tientallen aanvragen van IT-bedrijven en dat aantal loopt nog steeds op", meldt Annemiek Louwers, woordvoerster van energiebedrijf Nuon. "De wachttijd voor een aansluiting bedraagt, afhankelijk van locatie en gevraagd vermogen, een half jaar tot drie jaar." Het duurt zo lang omdat voor de datacenters speciale voorzieningen nodig zijn.
MCI Worldcom regelde in augustus 2000 de stroomaanvraag voor een nieuw datacenter in Amsterdam Zuidoost. "Net op tijd, daarna kwam de grote invasie", vertelt Bram Cool, manager business development van MCI Worldcom. Het nieuwe datacenter, met een capaciteit vergelijkbaar met het stroomverbruik van een stad van vijftigduizend inwoners, opent rond de jaarwisseling zijn deuren. Cool noemt de lange wachttijden voor een stroomaansluiting iets typisch Amsterdams. "Daar is in korte tijd een sterk competitieve ICT-omgeving ontstaan. In andere landen is dit veel minder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.