Safeharbour-akkoord op losse schroeven

Het Europese Parlement heeft de toekomst van het VS-Europese data-akkoord op het spel gezet door te stemmen voor extra bescherming voor Europese burgers.

-akkoord was eerder dit jaar door de EU en de Verenigde Staten bekrachtigd. Het akkoord houdt in dat Amerikaanse bedrijven zich moeten houden aan de Europese privacy-wetten wanneer zij persoonlijke data van Europese burgers ontvangen.
De aangenomen amendementen door het Europese Parlement suggereren dat Amerikaanse bedrijven ook verplicht zijn compensatie te betalen indien de privacy van de burgers wordt aangetast. Hiermee is de overeenkomst op losse schroeven komen te staan.
 
David Smidt, assistent griffier van deData Protection Registrar, zegt teleurgesteld te zijn en is van mening dat het akkoord hiermee van de baan is. "Wij geloofden dat de originele voorstellen goed waren, juist omdat er een herzieningsclausule was ingebouwd. Voor zover ik heb begrepen, waren de Verenigde Staten het hiermee eens. Er was verder geen ruimte voor onderhandeling. Het is erg jammer en bovendien voor geen van de partijen voordelig."
Volgens Mike Pullen, van advocatenkantoor Dibb Lupton Alsop, was het bereiken van een akkoord al geen gemakkelijke zaak en is een meningsverandering in deze fase fataal. Met de presidentiële verkiezingen die over zes maanden plaats vinden, vreest men dat vernieuwde onderhandelingen betreffende het akkoord uitgesteld zullen moeten worden tot er een nieuwe regering is. Beide partijen zijn bezorgd dat door deze vertraging de implementatie van het akkoord niet gehaald zal worden en bedrijven in deze periode geen data kunnen uitwisselen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-13T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.