Verzuim beperken met anti-RSI-software

Bedrijfsadviseurs raden als oplossing voor ziekteverzuim het installeren van anti-RSI-software aan. Om stress, overbelasting en RSI (repetitive strain injury) tegen te gaan, zijn diverse computerhulpmiddelen ontwikkeld.

Gewoon is al het programma dat adviseert een pauze te nemen wanneer te lang achtereen op het toetsenbord wordt getikt. Voor zestienduizend gulden brengt het adviesbureau Firmament op de computermonitor in beeld wanneer en hoe de automatiseerder stress oploopt. Voor dat bedrag vertelt de Firmament-arts Frans Bakker ook hoe stress te voorkomen is.
Van het beeldscherm kan de gebruiker zelf zaken als hartslag, spierspanning, lichaamstemperatuur en bloeddruk aflezen. Volgens Bakker zijn zo stressveroorzakende factoren aan te wijzen ver voordat die tot klachten leiden. Bakker sluit een elektrode aan op de monnikskapspier, een spier in de schouder waar RSI vaak begint. Loopt de spanning hier te hoog op, dan dreigt RSI. Een tweede sensor zit op de huid, want deze reageert direct op een lastige en/of stressvolle klus. Een infraroodsensor meet de bloeddruk.
De proeven beginnen met het vaststellen van debaseline, de toestand zonder stress. Vervolgens wordt met een serie steeds ingewikkelder vragen gekeken hoe de stress bij de deelnemer oploopt. Bij de meeste deelnemers keert de stress-meter niet meer terug naar de beginwaarde. Bij een demonstratie bij Cap Gemini reageerden de deelnemers verrast toen ze zagen hoe het stressniveau met sprongetjes steeg, in plaats van terug te zakken naar de beginwaarde. De arts: "Die getrapte stijging moet je dus zien te voorkomen."
Firmament wil met deze toepassing het stijgende ziekteverzuim terugdringen. Het doet meer dan het installeren van een computerprogramma. Fysieke beperkingen van een medewerker zijn doorgaans gekoppeld aan persoonlijke blokkades. Het bureau wil medewerkers daarom inzicht geven in de eigen veroorzakers van stress.
Het kan volgens de arts goedkoper. Hij werkt ook met kleinere apparaatjes van een paar honderd gulden. Dat voldoet volgens hem om RSI te voorkomen. "Maar krijg je dan toch RSI-klachten, dan moet je professionele hulp zoeken."
Onderzoekers van TNO stelden vast: hoe meer computergebruik, hoe meer stress. De lichamelijke belasting is hoger dan die van mensen die minder achter de computer zitten. Dat ligt niet aan de computer; de stress komt door het steeds ingewikkelder wordende werk. Ze concludeerden dit na een steekproef onder ruim twaalfduizend werknemers.
Tegelijkertijd hebben computergebruikers betere werk- en gezondheidsomstandigheden. Computergebruik betekent meer baanzekerheid, minder rugpijn, minder spierpijn en minder algemene vermoeidheid.
Na onderzoek onder ruim 600 personen concludeert de Canadese telecomleverancier Mitel dat de overdosis e-mail-, fax-, sms- en voicemail-berichten grote problemen veroorzaakt voor werknemers als die niet getraind zijn hiermee om te gaan.
Zo'n 65 procent van de deelnemers gaf aan geen training te hebben gehad voor het onder controle houden van de berichtenstroom. Eenderde daarvan meent dat negen op de tien berichten niet relevant zijn voor het werk. Eenkwart van de deelnemers gaf aan een uur per dag bezig te zijn met het verwerken van alle berichten. Training kan hierbij helpen, zo stelt 40 procent. Als instrument voor zo'n training publiceerde MitelGet the message: Mitel's guide to Messaging Etiquette, dat de lezer beter moet leren omgaan met elektronische berichten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.