Toegang tot informatie ook buiten gemeente

Centric Public Sector Solutions (PSS) wil het product DDS4all inzetten om de gegevensverstrekking uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) te versnellen.

Het bedrijf praat met drie politieregio's over het gebruik van dat DDS/datadistributiesysteem voor het online raadplegen van bevolkingsgegevens. DDS4all is gemaakt voor gegevensuitwisseling binnen gemeenten en bevat een automatisch actueel gehouden afgeleide van de data. Dat kunnen gegevens zijn over personen van buiten de gemeente grenzen, waarmee de gemeente een relatie heeft. Centric broedt nu op mogelijkheden om DDS4all ook voor buitengemeentelijk gebruik in te zetten.
Hierbij wordt gedacht aan regionale politiekorpsen. Die mogen de GBA van eigen regiogemeenten direct raadplegen. Zo heeft de meldkamer van de politie Brabant-Zuid-Oost direct toegang tot het GBA-systeem van Eindhoven. Maar het regelen van toegang tot bevolkingsgegevens van andere regiogemeenten vereist speciale voorzieningen, die in de praktijk vaak niet worden getroffen.
De politie is dan aangewezen op wat genoemd wordt 'buitengemeentelijk' gebruik. Hiervoor geldt dat er 24 uur zit tussen vraag en het antwoord uit de GBA-bestanden. Wanneer regiogemeenten een koppeling zouden hebben met een regionaal DDS (wat dankzij het 'Standaarduitwisselingformaat - binnengemeentelijk', Stuf-bg, ook met pakketten van andere leveranciers kan) zou de politie die 'regio-GBA' kunnen bevragen en dus onmiddellijk de verlangde informatie beschikbaar hebben.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.