Nasdaq sluit 2000 af met laagterecord

De Nasdaq heeft het jaar 2000 afgesloten met een dubieus record: het slechtste beursjaar uit zijn 29-jarige geschiedenis.

De Nasdaq Compisite Index bleef steken op 2471,98 punten, 3,3 procent lager dan de dag ervoor en maar liefst 39 procent lager over het hele jaar genomen. De oorzaken voor de malaise op de Amerikaanse technologiebeurs mogen inmiddels bekend zijn: een fatale mix van constante zorg over de winstgevendheid van de bedrijven en een afzwakkende Amerikaanse economie. Eerder in 2000 barstte bovendien de Internet-luchtbel, waardoor vele technologiefondsen op de Nasdaq razendsnel leegliepen. Tenslotte deed de knagende onzekerheid over wie uiteindelijk de nieuwe Amerikaanse president zou worden de technologiebeurs ook al geen goed.
In voorgaande jaren wist de Nasdaq nog wel eens uit de slof te schieten met een eindejaarsrally, maar geheel in lijn met het kwakkelende beursjaar bleef deze opleving dit keer uit. Weer waren het toonaangevende technologie-aandelen, zoals Cisco, Microsofty, Intel, Yahoo! en Dell die procenten terrein prijs moesten geven. Over de gehele linie vielen de Internet-aandelen terug, wat leidde tot een terugval van de Dow Jones Internet Index met 6,6 procent.
Beleggers halen opgelucht adem nu het desastreuze jaar 2000 voorbij is. Een jaar geleden, eind 1999, was het beeld nog heel anders. Toen sloot de Nasdaq in record af met een stijging van 86 procent en stonden de beleggers te trappelen om nieuwe investeringen in technologiefondsen te plegen. Toch hebben analisten voor het komende jaar geen slechte verwachtingen. Volgens velen zijn bij de meeste technologiefondsen de bodems wel bereikt en kan er weer rustig aan herstel worden gewerkt. Bovendien rekenen de analisten eind deze maand op een renteverlaging van de Fed, het stelsel va Amerikaanse centrale banken, waardoor de Amerikaanse economie een extra steun in de rug zal krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.