Damrak boekt recordomzet ondanks daling

Het Damrak opende vanmorgen onveranderd op 637,33 punten. Afgelopen vrijdag maakte de AEX nog een duikelingetje van 0,5 procent.

Over een heel jaar genomen sloot de AEX 5 procent lager. De Amsterdamse effectenbeurs had op de laatste dag voor het einde van het oude jaar duidelijk last van de tegenvallende opening van Wall Street en in het bijzonder de Nasdaq. Toch waren het niet alleen de technologiefondsen die verantwoordelijk waren voor het verlies. Zo scoorde Philips 3,4 procent hoger op 39,02 euro. KPN leverde voor de verandering geen eurocent in en bleef onveranderd staan op 12,26 euro. Het veel geplaagde aandeel kreeg een kleine opsteker van de uitspraken van bestuursvoorzitter Paul Smits in een interview metHet Financiële Dagblad. Smits verklaarde daarin onder andere dat het niet is uitgesloten dat KPN wordt overgenomen en dat KPN geen onoverkomelijke problemen heeft met een lagere status van kredietbeoordelaars. De bestuursvoorzitter verwacht binnen een jaar weer terug te zijn naar de A-status.
Onder de technologie-hoofdfondsen was Asml met -3 procent op 24,19 euro een van de grotere verliezers. De chipmachine-fabrikant had onder meer last van de tegenvallende omzetverwachtingen die het effectenhuis Prudential Securities eerder had uitgesproken voor de computerfabrikanten IBM en Dell. Kabelbedrijf UPC wist een desastreus beursjaar nog enigszins op te fleuren met een winst van 1,7 procent op de slotdag op 10,88 euro.
Vergeleken met het succesvolle beursjaar 1999 moest de AEX dus flink inleveren. Maar ondanks de terugval met 5 procent, heeft het Damrak een recordomzet weten te boeken in aandelen en opties. De effectieve omzet over 2000 op de Euronext steeg met 35 procent naar 2020 miljard euro. Onder de meest verhandelde fondsen was het aandeel technologie groot: Philips staat op plaats 1 met een effectieve omzet van 196,2 miljard euro, gevolgd door KPN op plaats 3 met 109,9 miljard euro. Daarna volgen Asml en UPC. Toch blijven de effectenhuizen voor het komende jaar sombere resultaten voorspellen voor de technologie- en telecomfondsen, terwijl voor de gehele AEX een record wordt voorspeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.