Robeco ziet winst, maar haalt minder geld op

De Robeco-beleggingsfondsen hebben het afgelopen jaar veel minder nieuw geld aangetrokken dan in 1999. In 2000 kreeg Robeco aan vers kapitaal 4,4 miljard euro (9,7 miljard miljard) van klanten aangedragen, tegen 8 miljard euro een jaar eerder.

Het waren vooral de institutionele beleggers die Robeco lieten zitten. Zij vertrouwden de Rotterdammers maar 1,2 miljard euro toe tegen 6,2 miljard in 1999. Particuliere daarentegen staken 3,2 miljard euro in de Robeco-fondsen tegen 1,5 miljard een jaar eerder.
De beleggingsresultaten van de fondsen van Robeco hadden het afgelopen jaar te lijden van de wereldwijd dalende beurzen. Desondanks versloegen, volgens Robeco, de meeste Robeco-fondsen het marktgemiddelde.
Het totaal beheerd vermogen van de Robeco Groep bedroeg eind december 107,9 miljard euro, 7 procent meer dan eind 1999. Het geld komt niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Luxemburg en de Verenigde Staten.
Van de aandelenfondsen van de Robeco Groep behaalden de sectorfondsen RG ZelfSelect Health Care en RG ZelfSelect Food&Agri met respectievelijk 34 en 33,3 procent de hoogste resultaten. De kapitaalmarktrentes daalden in 2000, waardoor het jaar voor obligatiebeleggers duidelijk profijtelijker was dan voor aandelenbeleggers. Rorento, het internationaal beleggende obligatiefonds van de Robeco Groep, haalde een resultaat van 8,3 procent.
Robeco verwacht dat het groeitempo van de wereldeconomie verder afzwakt. "De cyclische inflatie heeft wellicht al zijn hoogtepunt bereikt en tegen deze achtergrond mogen de vooruitzichten voor vastrentende beleggingen als gunstig worden beoordeeld", aldus Robeco. Voor wat betreft aandelen blijft de vraag in hoeverre de markten de conjuncturele afzwakking al verdisconteerd hebben, stelt Robeco.
Op middellange termijn blijven de vooruitzichten, volgens de beleggingsinstelling, voor financiële markten zonder meer aantrekkelijk, dankzij 'de onderliggende opwaartse trend in de wereldeconomie en het lage inflatieniveau'. Het jaar 2001 kan daarmee, volgens Robeco, een 'goed instapjaar' worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-05T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.