AEX sluit in mineur na korte rente-euforie

Even kon het Damrak meeliften op de golf van euforie over de renteverlaging in de Verenigde Staten. Maar het feest bleek van korte duur.

De voortdurende zorg over de winstgevendheid van bedrijven stuurde de AEX-index naar 635,80 punten, een verlies van 0,5 procent.
Donderdag was de stemming op het Damrak nog opperbest, nadat Fed-voorzitter Alan Greenspan zijn verrassende rentestap had aangekondigd. Een van de grootste winnaars was kabelbedrijf UPC dat de koers met maar liefst 30 procent zag stijgen. Maar aan het slot op vrijdag was daar alweer bijna 6 procent van afgeknabbeld.
Beter verging het de toonaangevende techfondsen Philips en Asml. De chipmachine-fabrikant noteerde een plus van 3,3, procent en ook Philips wist de stijgende lijn vast te houden. Het aandeel sloot ruim 3 procent hoger op 40,55 euro. Rondom het aandeel Philips strijden negatieve en positieve berichten om voorrang. Zo bestaat er zorg over het aflopen van Philips' cd-patent, waardoor het elektronicaconcern aanzienlijk minder octrooi-inkomsten zal opstrijken. Tegelijkertijd is er opbeurend nieuws over de lancering van een nieuw internetapparaat dat Philips samen met chipbouwer Transmeta op de markt gaat brengen.
Onder de mobiele telecombedrijven moest vooral Libertel het ontgelden. Het aandeel daalde met ruim 6 procent, nadat een rapport van accountantsconcern KPMG had uitgewezen dat mobiele bellers steeds minder bellen. Telecombedrijf Versatel wist juist een plus van 2,4 procent te noteren. Het bedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van de Deutsche Bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-08T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.