Renteverlaging biedt Nasdaq geen lucht

De Amerikaanse technologiefondsen hebben maar kort kunnen genieten van de verassende renteverlaging van de Fed.

Na de forse opleving van vorige week woensdag, zakte de Nasdaq aan het slot van de week met ruim 6 procent terug naar een deprimerend slot van 2407,65 punten.
De euforie over de rentestap van de Amerikaanse centrale banken werd teniet gedaan door het pessimisme onder beleggers over de winstgevendheid van de bedrijven. Op de laatste beursdag van de week waren er maar liefst 35 bedrijven die met winstwaarschuwingen kwamen. Daaronder meldden zich twee producenten van internetapparatuur, Next Level Communications en Copper Mountain Networks. Beide stelden hun verwachtingen voor het vierde kwartaal naar beneden bij. Uiteindelijk sloot Copper Mountain 9,9 procent lager, terwijl Next Level de schade tot een minimum wist te beperken.
Maar het waren vooral de toonaangevende techno's die verantwoordelijk waren voor het verlies van de Nasdaq. Zo sloot Cisco 12 procent lager en moesten ook softwareproducent Oracle en chipproducent Intel stevig inleveren.
Algemeen is de verwachting dat Fed-voorzitter Alan Greenspan op korte termijn een nieuwe renteverlaging zal aankondigen, om zodoende de Amerikaanse economie een extra push te geven. Duidelijk is in ieder geval dat de recente rentestap de bezorgdheid bij beleggers over de afzwakkende Amerikaanse economie en de bedrijfswinsten niet heeft kunnen wegnemen. Analisten gaan ervan uit, dat gedurende de eerste maanden van dit jaar bedrijven nog regelmatig met winstwaarschuwingen zullen komen, omdat de effecten van de renteverlaging pas op langere termijn tot verlichting zullen leiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-08T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.