Verkoopcijfers Amazon.com gestegen

Online handelaar Amazon.com laat, ondanks de verslechterde economische situatie in het laatste kwartaal van 2000, betere verkoopcijfers zien dan verwacht.

Volgens analisten hoeft het bedrijf zich geen zorgen meer te maken over het vergaren van kapitaal om aankomend jaar door te komen. Wel gaven zij te kennen dat de stijgende verkoopcijfers lager uitvielen dan verwacht. Dit zou voor de aankomende drie tot vijf jaar lagere winstcijfers tot gevolg kunnen hebben.
Volgens Jeffrey Fieler van Bear Stearns, analist en aanbieder van financiële diensten, zal Amazon.com de crisis wel overleven. "Het bedrijf is winstgevend, maar niet zo winstgevend als sommigen hadden verwacht. Vele analisten hadden voor de aankomende drie tot vijf jaar een groeipercentage van 45 procent verwacht. Vanwege een daling van 40 procent in de verkoopcijfers van het vierde kwartaal van 1999 zal bovengenoemde groei niet hoger uitvallen dan 35 procent", aldus Fieler.
Amazon heeft er in het laatste kwartaal naar eigen zeggen vier miljoen klanten bij gekregen. Dat brengt het totaal op 29 miljoen klanten. Volgens het Amerikaanse bedrijf zouden deze consumenten per transactie ook meer uitgeven dan in het jaar daarvoor. Amazon.com zelf verwacht een verkoopverlies van 20 procent, wat 40 procent meer is dan de cijfers van het vierde kwartaal van 1999, te weten 676 miljoen dollar.
Hoewel de officiële cijfers nog niet bekend zijn gemaakt, verwacht Fieler een verlies van zo'n 25 cent per aandeel Amazon.com. In januari vorig jaar sloot Amazon.com op 91,50 dollar voordat het bedrijf samen met de rest van de dot.com-economie in elkaar stortte. Deze week sloot het aandeel Amazon.com op slechts 14,94 dollar.
De online handelaar is van plan zijn assortiment flink uit te breiden met diverse producten. Naar eigen zeggen bestaat meer dan 35 procent van de verkoop uit andere producten dan boeken, films of muziek. De afdeling elektronische apparatuur is na de boekenafdeling het meest succesvol gebleken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-09T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.