Motorola start jaar met magere cijfers

Motorola publiceert vandaag zijn vierde-kwartaalcijfers over 2000, die een winstval van 42 procent laten zien.

Een wat lagere vraag naar computerchips en lagere marges op mobiele telefoons zijn daar verantwoordelijk voor. Tegenover die dalende winst staat overigens wel eeen groei van de omzet, volgens analisten van 8,45 miljard naar bijna 10 miljard dollar (23,5 miljard gulden). De verwachtingen zijn gebaseerd op twee winstwaarschuwingen van Motorola tijdens het laatste kwartaal van 2000.
De tegenvallende winsten hebben twee oorzaken. De eerste is een tegenvallende verkoop van chips. Een aantal grote afnemers, waaonder Apple en General Motors, gingen juist minder kopen op het moment dat Motorola de productiecapaciteit juist aan het uitbreiden was. Daarnaast slaagde Motorola er niet in om de kosten bij de mobiele telefoniedivisie voldoende terug te brengen om de concurrentie met de Finse marktleider Nokia aan te gaan. Dat bedrijf slaagde er inderdaad in om zijn marktaandeel verder te vergroten, terwijl Motorola zijn marktaanddeel zag zakken.
Bestuursvoorzitter Christopher Galvin staat onder grote druk om de winst weer op te krikken. Beleggers en analisten zijn vooral benieuwd naar de maatregelen die Galvin daarvoor vandaag gaat aankondigen. De verwachting is dat die in elk geval voor een belangrijke deel zullen bestaan uit, in de VS in zulke situaties gebruikelijke, ontslagen. Begin 1998 schrapte Motorola al 15.000 banen en verkocht het bedrijf matig renderende onderdelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-10T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.