Nasdaq kan eindelijk weer eens plussen

Koopjesjagers hebben de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, na drie dagen van koersdalingen, een fikse opkikker gegeven.

De Nasdaq Composite Index sloot 1,9 procent hoger op 2441,30 punten.
Van een stevig herstel van de technologiesector is echter nog geen sprake. Beleggers blijven op hun hoede met de uiterst volatiele tech-aandelen en stappen voorlopig alleen massaal in als de tech's voor een uiterst aantrekkelijke - lage - prijs in de etalage komen te staan.
Dat de technologiesector nog in een labiele staat verkeert, bleek ook wel weer uit de resultaten van voorheen 'vaste' techwaarden, zoals het Finse telecomconcern Nokia. Het bedrijf heeft over het afgelopen jaar 128 miljoen mobiele telefoons verkocht, een stijging van 64 procent. Toch viel deze forse toename bij de beleggers niet in goede aarde, want zij hadden minimaal gehoopt op een verkoopomvang van 130 miljoen eenheden. Het aandeel Nokia werd dan ook afgestraft met een koersdaling van 3,81 dollar op 39,31 dollar. In het kielzog van Nokia moest ook rivaal Ericsson een stap terug doen; het aandeel verloor 5 procent. En ook het 'mobielgevoelige' Motorola wist niet te ontsnappen aan het negatieve sentiment rond branchegenoot Nokia. Het Amerikaanse concern kreeg een verlies van 4,9 procent aan zijn broek, nadat het vorige maand al had gewaarschuwd voor lagere kwartaalresultaten door de afnemende vraag naar chips en terugvallende winsten binnen zijn mobiele telefoondivisie. Nabeurs komt Motorola met zijn voorlopige jaarcijfers.
Maar tegenover de kwijnende telecommers stond een opverende computer- en internetsector. Zo sloot Dell 3,4 procent hoger en koerste Cisco aan het slot 1,6 procent hoger. En ook het aan de Dow genoteerde Intel wist een plusje te noteren van 1 procent. Andere winnaars waren het aan de Dow genoteerde Microsoft, WorldCom, Oracle en Sun Microsystems. Opvallend was verder de winst van Amazon.com, dat ondanks enigszins tegenvallende omzetcijfers over het vierde kwartaal, 9,6 procent hoger scoorde. Beleggers zijn verder in gespannen afwachting hoe vandaag de voorlopige jaarcijfers van Yahoo! zullen uitpakken. Voorlopig geven beleggers het internetbedrijf het voordeel van de twijfel: Yahoo! sloot ruim 10 procent hoger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.