Chipmaker TSMC verdubbelt omzet ruimschoots

De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft een uitstekend jaar gedraaid. Het zag de omzet in 2000 verdubbelen tot iets meer dan 5 miljard dollar (11,9 miljard gulden).

Het bedrijf, waarin Philips een aandeel heeft van 25 procent, voldeed met die stijging van 128 procent vrijwel precies aan de prognoses die het bedrijf eerder vorig jaar naar buiten had gebracht.
TSMC heeft daarmee volop geprofiteerd van de enorm aangetrokken vraag naar halfgeleiders. Die vraag zal de komende jaren volgens alle voorspellingen stevig blijven groeien, maar niet meer zo sterk als vorig jaar. Bovendien storten nu veel bedrijven zich op de chipmarkt, waardoor de oververhitte markt met relatief hoge prijzen volgens het bedrijf zelf zal terugkeren tot een wat normaler patroon.
Aan concrete verwachtingen voor 2001 wil het bedrijf zich vooralsnog niet wagen. Wel liet het bedrijf een maand geleden weten dat het in 2001 naar verwachting minder geld zal verdienen dan in 2000. Volgens TSMC heeft 2000 een groeiende vraag laten zien naar de kleinste soort chips - van 0,25 micron en kleiner - en zal die vraag dit jaar verder toenemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-10T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.