Cmgi durft beursgang met Altavista niet aan

De beursplannen van internet-zoekmachine Altavista lijken in toenemende mate op een gebed zonder einde.

Voor de zoveelste keer heeft eigenaar Cmgi een geplande IPO afgeblazen vanwege het "voortgaande ongunstige beursklimaat".
Inmiddels heeft Altavista zijn registratie bij de Securities and Exchange Commission (Sec), de Amerikaanse beurswaakhond, ingetrokken. Herhaalde malen heeft Altavista een beursgang aangekondigd, maar alle keren zonder vervolg. De eerste keer vond plaats in 1996, toen Altavista nog eigendom was van Digital Equipment. Al een jaar later kwam Dec terug op deze beslissing en werd vervolgens met de hele inboedel verkocht aan Compaq.
Weer een jaar later was het de nieuwe eigenaar Compaq dat er wel voor voelde om Altavista naar de beurs te brengen, maar ook de Texaanse computerproducent haalde na een jaar bakzeil en verkocht de zoekmachine in juni 1999 aan internet-investeerder Cmgi.
Drie maanden later was Cmgi al bezig met de voorbereidingen voor een beursgang van Altavista. Het was van plan 14,8 miljoen aandelen voor een prijs ergens tussen de 18 en 20 gulden per aandeel aan te bieden. In totaal zou dit een bedrag opbrengen van 258,5 miljoen dollar.
Maar uiteindelijk ging ook dit feest niet door en tot overmaat van ramp werd de Nasdaq in april 2000 getroffen door een minicrash. Intussen is Cmgi nog steeds druk zoekende om de weg naar winstgevendheid terug te vinden. De investeerder heeft daartoe tal van reorganisaties doorgevoerd en vele medewerkers ontslagen, maar gezien het huidige beursklimaat ziet het er niet naar uit dat Cmgi op korte termijn opnieuw zal proberen zijn zoekmachine Altavista naar de beurs te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.