Tech-aandelen genoeg gestraft, Nasdaq omhoog

Donderdagavond sloot de Nasdaq 4,61 procent hoger op 2640,56 punten. De Dow stond 0,05 procent hoger op 10609,96 punten.

Ondanks winstwaarschuwingen van tech-bedrijven en afwaarderingen van analisten voor de halfgeleiders, vonden beleggers dat de tech-aandelen kennelijk genoeg waren afgestraft.
De Philadelphia semiconductor-index kwam met een stijging van 5,83 procent in een opwaartse trend terecht. Chipbakker Intel steeg 1,1 procent, ondanks een regen van afwaarderingen. Advanced Micro Devices klom 6,2 procent, Texas Instruments 6,9 procent en Linear technology 6,2 procent. Motorola meldde zijn 15 dollarcent winst per aandeel over het vierde kwartaal volgens de verwachtingen. De omzet steeg tot 10,1 miljard dollar. Het chipsfonds pluste 4,4 procent.
De grotetechies trokken de index verder omhoog. Cisco Systems kwam 7,9 procent omhoog, Sun Microsystems maakte een spurt van 9,9 procent, JDS Uniphase dikte 5,8 procent aan, evenals branchenoot in glasvezels Nortel Networks met 6,7 procent. Microsoft klom 4 procent.
In de hardware ging het ook crescendo. De Goldman Sachs hardware-index schoot 6 procent omhoog. Gateway steeg ondanks zijn winstwaarschuwing 15 procent, Apple Computer 8,7 procent, Dell Computer 7 procent en Compaq 6,2 procent. Slecht nieuws was er voor Hewlett-Packard, dat alweer met een winstwaarschuwing kwam. Het eerste kwartaal zal de winst 35 tot 40 dollarcent per aandeel bedragen, terwijl 42 cent per aandeel wordt verwacht. HP zakte 5 procent.
Onder internetfondsen was Yahoo! de gebeten hond. Gisteravond kwam het met een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. De portal ging 15,2 procent onderuit. In zijn val sleepte het adverteerder Doubleclick en Cnet mee met respectievelijk 9,5 en 10,3 procent. Dit gold niet voor America Online, dat definitief goedkeuring kreeg van de Amerikaanse autoriteiten om uitgever Time-Warner over te nemen. AOL steeg 5,3 procent. Winst was er verder voor Exodus Communications met 12,8 procent en internet-durfkapitalist CMGI met 9,9 procent. In de B2B-sector was er winst van 19,6 procent voor Verticalnet en Ariba met 8,3 procent.
Op macro-economisch gebied bleek de importprijs-index in december 0,9 procent gedaald, terwijl 0,1 procent eraf werd verwacht. Vanmiddag worden de producentenprijs-index en detailhandelsomzet over december verwacht. De wisselkoers van de euro versus de dollar steeg naar 1,7 procent een halfjaarrecord tot 0,9526 dollarcent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-12T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.