Meer buitenlandse overnames vanuit Europa

Over 2000 steeg het aantal grensoverschrijdende overnames door Europese bedrijven, goed voor 41 procent van alle overnames wereldwijd.

Het jaar 2000 heeft duidelijk de trend gebroken. Voorgaande jaren werden gekenmerkt door steeds meer overnames tegen steeds hogere bedragen. Door gebrek aan geld en het negatieve marktsentiment in de tmt-sector (tech/media/telecom) zal volgens KPMG het jaar 2000 de geschiedenis ingaan als het voorlopig laatste recordjaar. De grootste Nederlandse overname in 2000 was die van het Duitse E-Plus Mobilfunk door KPN voor 19,1 miljard dollar. Hierbij werden overigens ook het Amerikaanse Bellsouth en het Japanse NTT Docomo bij betrokken. De andere grote overname in de tech-sector was die van 60 procent van het Amerikaanse Medquist door Philips voor 1,1 miljard dollar.
In 2000 werd voor 50 miljard dollar afgestoten door Nederlandse bedrijven. De grootste bedrijvenkopers zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk met 330 miljard dollar, een stijging van ruim 150 miljard dollar ten opzichte van 1999. Hiervan was 172 miljard dollar aangewend ter overname van het Duitse Mannesmann door het Britse Vodafone. Frankrijk volgt met 137 miljard dollar en de VS met 136 miljard dollar. Nederland staat op nummer 4 met 70 miljard dollar, op de voet gevolgd door Duitsland met 62 miljard dollar. Qua verkopen van bedrijven spant Duitsland de kroon met 238 miljard dollar, gevolgd door de VS met 226 miljard dollar, Verenigd Koninkrijk met 199 miljard dollar, Canada met 125 miljard dollar en als vijfde Nederland met 50 miljard dollar. In totaal werd het afgelopen jaar voor 320 miljard dollar buiten de eigen regio geïnvesteerd, waarvan 224 miljard dollar in de VS, aldus KPMG.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-15T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.