Nasdaq nerveus over eerste kwartaalcijfers

De Amerikaanse technologiebeurs staat aan de vooravond van de publicatie van een lange reeks kwartaalcijfers en de stemming is nerveus.

'blue chips' en zorgden er daardoor mede voor dat de Nasdaq een gering verlies van 0,3 procent moest incasseren op 2618,55 punten.
Dat de bezorgdheid van de beleggers niet onterecht was, bleek nabeurs toen chipgigant Intel met zijn vierdekwartaalcijfers kwam. De uitkomst was in lijn met de pessimistische verwachtingen van analisten. Intel scoorde over het vierde kwartaal weliswaar een omzet die ongeveer gelijk is aan het kwartaal ervoor, maar de chipgigant verwacht voor het volgende kwartaal een terugval in de omzet van 15 procent. Daarmee is Intel de eerste belangrijke graadmeter waaruit blijkt de Amerikaanse economie daadwerkelijk aan het afkoelen is en dat de reeks van winstwaarschuwingen van afgelopen najaar geen fata morgana is geweest. Intel noteerde overigens tegen sluitingstijd al 2,33 procent lager op 31,37 dollar.
In het spoor van Intel komen binnenkort ook bedrijven als Applied Micro Systems en softwarereus Microsoft met hun kwartaalcijfers. In totaal zullen 720 bedrijven deze week hun kwartaal- en/of jaarcijfers bekendmaken. Aan het einde van deze week zal dus grotendeels duidelijk zijn hoe de vlag van de Amerikaanse economie erbij hangt. Analisten verwachten voor de technologiesector in ieder geval een woelige eerste helft van 2001 en het is nog maar de vraag of aanstaande renteverlagingen van de Fed snel tot enige verlichting zullen leiden.
De stemming kan in ieder geval wel een opkikker gebruiken. Vrijwel over de gehele linie was het inschikken geblazen. Zo verloor Juniper Networks 3,50 dollar op 128 dollar, nadat het betere resultaten dan verwacht liet zien. En ook Lucent en Microsoft moesten terug. De laatste verloor 1,5 procent op 52,6 dollar, in aanloop op de bekendmaking van de kwartaalcijfers op donderdag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.