Beursgang blijft voor bedrijven grote gok

Wie durft nog? Waar het begin vorig jaar IPO's regende, is het tot nu toe opvallend stil met nieuwelingen op de beursvloer.

Het jaar is nog geen drie weken oud, maar inmiddels hebben twaalf Amerikaanse bedrijven hun beursgang (voorlopig) uitgesteld. Gerekend vanaf 1 december hebben al 43 bedrijven de aangekondigde sprong naar de beurs niet gewaagd. Deze bedrijven hebben een gezamenlijke IPO-waarde van ongeveer 3 miljard dollar.
Hoewel januari sowieso een wat slappe maand is voor beursgangen - iedereen moet nog even bekomen van de feestdagen en veel kleine beleggers hebben net een dure maand achter de rug - staat de huidige gang van zaken volgens analisten model voor een nieuwe fase. De Amerikaanse economie lijkt na een ongekend lange bloeiperiode een beetje op de weg terug - al zijn er vaker groeivertragingen geweest en is er vaker min of meer openlijk gesproken over een naderende recessie zonder dat die er ook kwam - en dat maakt zowel bedrijven als beleggers wat huiverig. Daar komt bij dat de Nasdaq zich als een jojo heeft gedragen in de afgelopen maanden en dat maakt het voor bedrijven riskant om naar de beurs te gaan. Komen ze in een 'bear-periode' op de beurs, dan halen ze veel minder geld op dan ze hadden. Vooral de wat in het verdomhoekje zittende internet- en technologiebedrijven hebben de afgelopen zes weken hun beursgang voorlopig afgeblazen, hoewel vorige week ook voedselspeciaalzakenketen Dean & Deluca de beursgang maar even uitstelde 'gezien het tegenvallende beursklimaat'.
De meeste analisten houden het erop dat op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar de 'markt' voor IPO zich herstelt. Maar dan moet de dreiging van een zwakkere Amerikaanse economie wel uit de lucht zijn en moet de markt weer vertrouwen krijgen in de technologiesector.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-17T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.