AMD voorzichtig over komend kwartaal

De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices heeft een recordjaar achter de rug, maar is uiterst voorzichtig over de start van 2001.

Over het jaar 2000 steeg de omzet van AMD met maar liefst 63 procent naar 4,6 miljard dollar, terwijl het concern een nettowinst wist te boeken van 983 miljoen dollar tegen een verlies van 88 miljoen dollar over 1999. Of het chipconcern dit kunststukje dit jaar weet te overtreffen is nog maar de vraag. AMD verwacht over het eerste kwartaal niet alleen last te krijgen van de 'normale seizoenszwakte' in de verkoop van chips, maar ook van structureel lager dan verwachte verkopen van halfgeleiders. Desalniettemin mikt AMD gedurende het jaar op een aantrekkende vraag naarpersonal computers en dus naar chips en een winst per aandeel van 2 dollar.
Over het laatste kwartaal van 2000 bleven de resultaten iets achter bij de verwachtingen van analisten. De omzet steeg weliswaar met een mooie 21 procent naar 1,2 miljard dollar en de nettowinst steeg zelfs met een forse 173,5 procent naar 178 miljoen dollar, maar de winst per aandeel bleef steken op 53 dollarcent, 2 dollarcent lager dan de analisten op Wall Street hadden verwacht.
Advanced Micro Devices maakte tijdens de publicatie van zijn cijfers ambitieuze plannen bekend voor zijn Athlon-chipserie voor de zakelijke markt. Tijdens het eerste kwartaal zal AMD een 1,3 Gigaherz versie van zijn Athlon processor op de markt brengen en tegen het einde van het kwartaal streeft het bedrijf ernaar dat alle Athlons met behulp van nieuwe kopertechnologie minimaal op 1 Ghz zullen draaien. Daarnaast is AMD van plan tijdens het eerste kwartaal zijn energiezuinige Palamino-familie te lanceren: een chipfamilie waarmee het chipconcern een positie wil veroveren in de mobiele markt. In het tweede kwartaal van dit jaar zal een 1,4 Ghz en 1,5 Ghz versie van de Palamino-chip op de markt brengen, gevolgd door een 1,7 Ghz versie gedurende de tweede helft van 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-18T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.