Nog meer IT-bedrijven in beursindexen

In de AEX-index en de Midkap-index van de Amsterdamse beurs komen nog meer telecom- en IT-bedrijven. Ze nemen de plaatsen in van bedrijven in de detailhandel, machinebouw en bouw, zo blijkt uit een voorlopige nieuwe selectie van Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Parijs en Brussel.

Op 1 maart wordt de definitieve weging van de indexen opgemaakt. Zoals het er nu naar uitziet, worden KPNQwest, Versatel (beide telecom) en Buhrmann (katoorartikelen) opgenomen in de AEX-index, de index met de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam. Vendex KBB en Corus (staal) verdwijnen.
In de Midkap-index, met de top 26 tot 50, worden ASM International en BE Semiconductor (chiptoeleveranciers), Pinkroccade en Unit4 (beide IT) en Draka Holding (kabels) opgenomen, net als Corus en Vendex KBB. Uit deze index verdwijnen Internatio-Muller (industriele automatisering), Stork (machinebouw), Volker Wessel Stevin (bouw) en Cap Gemini (IT).
De verschuiving in de indices van traditioneel naar hightech is al een paar jaar te zien. In de afgelopen jaren stoomden nieuwe bedrijven als Libertel, UPC, Ordina en ASML in korte tijd op naar de indexen. Grote traditionele bedrijven als CSM (voeding), Nedlloyd en bouwer HBG verdwenen.
Om in de indexen terecht te komen, moet een bedrijf aan een aantal regels voldoen. Ten eerste moet een groot pakket van de aandelen vrij verhandelbaar zijn. Ten tweede moet de marktkapitalisatie hoog zijn, wat betekent dat alle aandelen bij elkaar opgeteld een hoog bedrag moeten vertegenwoordigen. Een derde criterium is de hoeveelheid aandelen die elke dag weer van hand tot hand gaan. Een plekje in de indices is over het algemeen zeer bevorderlijk voor het aandeel. Vooral buitenlandse beleggers en pensioenfondsen willen alleen beleggen in fondsen die in een index opgenomen zijn. Daarnaast nemen veel beleggingsfondsen alleen aandelen op die in de index staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Tonneke Vuurmans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.