Dell maakt einde aan opleving Nasdaq

Een winstwaarschuwing van computerproducent Dell heeft een einde gemaakt aan een reeks van meevallers op de Nasdaq.

De Nasdaq Composite Index zakte met 0,5 procent naar 2757,91 punten. Analisten noemden het een teleurstelling dat de Amerikaanse technologiebeurs er niet in is geslaagd de opgaande lijn van vorige week door te zetten. De Nasdaq sloot afgelopen vrijdag over de week genomen 5,5 procent hoger; de week daarvoor won de Amerikaanse beurs ook al 9 procent, ondanks tegenvallende berichten van diverse bedrijven over hun vierdekwartaal-resultaten.
Dell Computers bedierf deze keer de toch al getemperde feestvreugde met een waarschuwing voor een lagere winst en omzet over het vierde kwartaal als gevolg van de afzwakkende vraag naar PC's. In eerste instantie tuimelde het aandeel Dell met 2 dollar naar beneden, maar uiteindelijk wist de PC-producent de schade te beperken tot een verlies van 13 dollarcent.
Intussen was de schade binnen de computersector al aangericht. Zo moesten collegabedrijven als Hewlett-Packard en IBM respectievelijk 3,49 procent en 2,42 procent prijsgeven. En ook concurrent Gateway scoorde 2 dollar lager, nadat het eerder deze maand zelf al met een winstwaarschuwing was gekomen. Maar ook buiten de computersector waren de verliezen aanzienlijk. Zo scoorde softwarereus Microsoft 1,43 procent lager op 60,15 dollar en moest chipgigant Intel 0,56 procent inlveren op 33,3 dollar.
Vandaag kijken de beleggers en analisten met enige zorg uit naar de cijfers van PC-producent Compaq die een verdere indicatie kunnen geven van de gezondheidstoestand van de PC-markt. Met nog meer spanning zullen zij uitkijken naar de toespraak van Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan op aanstaande donderdag. Het is afwachten of de medicijnman van de Amerikaanse beurzen al een indicatie geeft voor een eventuele aanstaande renteverlaging. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken neemt hierover volgende week dinsdag en woensdag een beslissing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.