AEX eindigt op nippertje in de plus

Na een hele dag in mineur wist de AEX vlak voor sluitingstijd toch nog in de plus te eindigen nadat de Amerikaanse beurzen licht gingen stijgen.

Uiteindelijk sloot de AEX 0,26 procent hoger op 630,51 punten. De sfeer op de Amsterdamse Effectenbeurs blijft afwachtend met het oog op de aanstaande rentebeslissing van de Amerikaanse Federal Reserve. In dit windstille klimaat wisten de zwaargewichten onder de technologiefondsen geen potten te breken. Zo sloot Philips 0,25 euro lager op 43 euro. Chipmachine-fabrikant Asml en telco-aanbieder KPN leverden elk ruim 1 procent in op respectievelijk 29,57 en 17,79 euro. De koersdaling van KPN was mede het gevolg van de beursgang van Orange, de mobiele telefoontak van France Telecom. De geplande beursgang dreigt veel minder lucratief te worden dan de Fransen aanvankelijk hadden gedacht en dat is tevens een tegenslag voor KPN, dat nog dit jaar KPN Mobile naar de beurs wil brengen. Ook UPC, dat eind vorige week nog een koerssprong noteerde, moest inleveren. De kabelaar sloot 5,3 procent lager op 12,99 euro.
De perikelen rond oprichter Maurice de Hond van Internetinvesteerder Newconomy deden het fonds geen goed. Aanvankelijk kelderde het fonds 10 procent lager, maar uiteindelijk wist het de schade te beperken tot 2,45 euro, een verlies van 2 procent. Toch koerst Newconomy daarmee ver onder de introductiekoers van 10,50 euro vorig jaar maart. Over een kleine twee weken heeft Newconomy een ingelaste aandeelhoudersvergadering gepland. Het is nu de vraag of de beslissingen die daar worden genomen - óf een voortgang met De Hond, óf een nieuw bestuur onder de voorlopige leiding van ING-manager Kees Scholtes - tot meer stabiliteit van het aandeel zullen leiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-24T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.