Nasdaq kijkt halsreikend uit naar beslissing

De beleggers op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq hopen op verlossende zinspelingen van Fed-voorzitter Alan Greenspan op een renteverlaging.

Een renteverlaging zal vooral de risicogevoelige technologiesector goed doen. Vandaar ook dat de Nasdaq woensdag in aanloop op de feestvreugde voor de vijfde keer in zes beurssessies een opwaartse lijn vertoonde. Woensdag was de koerswinst bescheiden - de Nasdaq steeg met 0,7 procent naar 2859,15 - maar dit had alles te maken met de wisselende kwartaalresultaten van diverse technofondsen en de toenemende spanning over hoe ver Greenspan in zijn aanstaande rentebeslissing zal gaan.
Positief nieuws kwam uit de hoek van 's werelds grootste producent vanPersonal Computers Compaq. Het aandeel steeg met 1,80 dollar naar 21,85 dollar, nadat het concern resultaten had bekendgemaakt die overeen kwamen met de naar beneden bijgestelde verwachtingen van financieel analisten. Ook collega-bedrijven als Hewlett-Packard en Dell waren aan de winnende hand. De eerste steeg met 2 procent naar 35 dollar en Dell won bijna een dollar op 27,12 dollar. Ook Intel wist opnieuw winst te boeken. Het chipconcern steeg dit keer met ruim 3 procent naar 36,5 dollar.
Maar er waren uiteraard ook verliezers en daarbij viel met name het 8,5 dollar-verlies van halfgeleiderfabrikant Broadcom op. De chipmaker voldeed weliswaar aan de verwachtingen van financieel analisten, maar Credit Suisse First Boston kwam een behoudende analyse over de winstperspectieven van Broadcom. Op het eerste gezicht ook slecht nieuws voor de bouwer van communicatie-apparatuur Lucent, pc-producent Gateway en AOL Time Warner. De eerste schrapt een tiende van werknemersbestand, de tweede zet naast de eerder aangekondigde drieduizend werknemers nog eens 140 man op straat en de derde schrapt 2400 banen. Maar de beleggers leken deze saneringen alleen maar te belonen. Zo steeg Lucent met 2,7 procent, Gateway met 0,7 procent en AOL Time Warner met 3,6 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-25T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.