Greenspan: "Groei VS is bijna nul"

De Amerikaanse economie heeft momenteel te kampen met een ongekende groeivertraging. Voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank zei gisteren tegen de Senaatcommissie voor het bankwezen dat de groei op dit moment 'heel dicht bij het nulpunt' is.

Greenspan deed zijn opmerkelijke uitspraak toen hij met de senatoren sprak over de plannen van de nieuwe Amerikaanse president George Bush. Greenspan sprak zijn steun uit voor de plannen van Bush om de belasting te verlagen, zoals hij in zijn verkiezingscampagne steeds heeft beloofd. Zo'n belastingverlaging kan volgens beproefd Keynesiaans recept een impuls geven aan de particuliere bestedingen en zo de groei bevorderen. Het begrotingsoverschot biedt ook de ruimte voor zo'n belastingverlaging, aldus Greenspan gisteren. Hij waarschuwde wel dat de belastingverlaging opgeschort moet kunnen worden als de voorspellingen in de komende jaren te optimistisch blijken te zijn.
Greenspan had eerder had laten weten liever te zien dat begrotingsoverschotten worden gebruikt voor aflossing van de staatsschuld, zoals Bush' voorganger Clinton heeft gedaan. Greenspan vindt dat in principe nog steeds, maar de extra inkomsten zijn zo groot dat ook een verlaging van de belastingen overwogen kan worden. Greenspan liet zich niet overhalen in te gaan op vragen of de omvang van de belastingverlaging, 1,6 biljoen dollar over een periode van tien jaar, wel verantwoord is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-26T00:00:00.000Z Tonneke Vuurmans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.