Nasdaq neemt voorschot op rente-verlaging

Ondanks getemperde groeivooruitzichten van Cisco, sloot de Nasdaq Composite Index 2,1 procent hoger op 2838,34 punten.

Beleggers en analisten kijken reikhalzend uit naar de rentebeslissing die de Fed aanstaande woensdag bekendmaakt. Algemeen is de verwachting dat een renteverlaging met een half procent (van 6 naar 5,5 procent) uit de bus zal rollen en dat deze op enige termijn een heilzame werking zal hebben op de koersontwikkeling binnen met name de technologiesector. De beleggers namen alvast een voorschot op de helende werking van het rentemedicijn. Zij lieten zich niet uit het veld slaan door een reeks van nieuwe tegenvallende bedrijfsresultaten.
Zo maakte topman John Chambers van Cisco in Davos bekend dat zijn concern voor het komende half jaar rekening houdt met minder rooskleurige resultaten; op een investeerders-conferentie een maand geleden deed Chambers al soortgelijke uitspraken.
Tijdens het begin van de beursdag daalde het aandeel Cisco met 2,88 dollar, maar tegen het slot wist het Cisco zich toch enigszins te herstellen met een verlies van 1,19 dollar op 37,19 dollar. Het beperkte koersverlies ging gelijk op een zich snel herstellende Nasdaq, waarbij vrijwel over de gehele linie de Internet-, halfgeleider en computer-aandelen terrein wonnen. Daaronder winnaars als Intel (ruim 1,2 dollar in de plus), WorldCom (plus 1,5 dollar) en Dell (bijna 2 dollar in de plus. Volgens Larry Wachtel, marktstrateeg, bij Prudential Securities, toont de Nasdaq daarmee opnieuw aan dat het makkelijker dan voorheen slechte bedrijfsresultaten weet te absorberen, zelfs als die afkomstig zijn van grote techspelers. Maar hij waarschuwde tegelijkertijd voor teveel optimisme, want "de verwachtingen over de uitkomst van Fed-bespreking zijn zó hooggespannen, dat deze gemakkelijk tot een anticlimax kan leiden."
In de Internetsector viel de koersdaling van Ariba op. De internetter moest 1,63 dollar inleveren op 38,38 dollar, nadat het bekend had gemaakt Agile Software te kopen voor een bedrag van 2,5 miljard dollar in aandelen. Agile zag zijn koers met 7,56 dollar spectaculair stijgen naar 50,38 dollar. Ook de maker van gespecialiseerde chips, Dallas Semiconductor, zag de koers fors stijgen (met 35 procent naar 36,25 dollar), nadat bekend werd dat chipbedrijf Maxim van plan is het bedrijf voor 2,5 miljard dollar in aandelen over te nemen. Maxim moest net als de overnemende partij Ariba fors terug met 3,44 dollar op 60,60 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.