Nasdaq maakt pas op de plaats voor rentestap

De Nasdaq maakte zo goed als pas op de plaats met een miniem winstje van 0,01 punt op 2838,35 punten. De tech- en telecomsector is in afwachting van de rentebeslissing van de Fed, die vandaag valt, maar werd ook geconfronteerd met een aantal tegenvallende bedrijfsresultaten.

De Amerikaanse technologiebeurs raakte onder andere enigszins van slag door de prognoses van de Finse mobiele telecomgigant Nokia, dat er voor het eerst in vijf jaar van uitgaat dat de kwartaalwinst gelijk blijft. Nokia mikt voor dit jaar op een totale verkoop van 500 tot 550 miljoen mobiele telefoons; eerder gingen de Finnen nog steevast uit van 550 miljoen verkochte mobieltjes. Het aandeel Nokia kreeg een tik van 1,71 dollar op 35,28 dollar.
De gehele telecom- en techsector worstelde aanvankelijk met de tegenvallende vooruitzichten van Nokia, maar volgens analisten reageren beleggers minder paniekerig dan voorheen op slecht bedrijfsnieuws, zelfs als dat afkomstig is van de hoofdrolspelers. Een en ander heeft vooral te maken met de aanstaande renteverlaging van de Federal Reserve, die, zo is de overtuiging van beleggers, op termijn tot een beter beursklimaat zal leiden.
Intussen moeten met name de technologiebeleggers het blijven doen met soms positief, maar vaak negatief getint bedrijfsnieuws. Zo moest Sun Microsystems ruim 4,5 procent prijsgeven op 32 dollar, nadat een analist van Merrill Lynch voorspelde dat Sun de introductie van de nieuwe lijn van servers voorlopig even in de ijskast zet. En in de internetsector was het online boekverkoper Amazon dat de nodige tikken kreeg. Amazon voldeed met zijn resultaten weliswaar aan naar beneden bijgestelde verwachtingen van financieel analisten: een verlies over het vierde kwartaal van 545,1 miljoen dollar, tegen 323 miljoen dollar een jaar eerder en een omzetstijging met 44 procent naar 972 miljoen dollar. Maar de online boekverkoper heeft zijn omzetverwachtingen voor de toekomst naar beneden bijgesteld en bovendien het ontslag aangekondigd van 1300 medewerkers. Het aandeel Amazon viel met 1,19 dollar terug naar 18,94 dollar.
Positief nieuws was er ook. Zo krabbelden Cisco en AT&T weer enigszins op na de koersdalingen als gevolgd van eerdere winstwaarschuwingen. En ook de chipsector had een goede dag. De Philadelphia Semiconductor Index veerde 1,8 procent op, onder andere dankzij koerswinsten van de maker van halfgeleider-onderdelen Applied Material en Micron.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-31T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.