Rente-effect op Nasdaq blijft uit

De renteverlaging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, maakte geen indruk op de Nasdaq.

De Nasdaq Composite Index sloot zelfs 2,3 procent lager op 2772,73 punten.
De Federal Reserve deed in de loop van woensdag precies wat algemeen werd verwacht: de rente met een half procentpunt verlagen. De Dow Jones - thuishaven van de'blue chips' -reageerde met een lichte winst op het besluit, maar de Nasdaq deed juist een forse stap terug. Een aantal beleggers deed hun technologie-aandelen in de verkoop, omdat ze op een nog omvangrijker rente-verlaging hadden gerekend.
Analisten toonden zich in meerderheid tevreden over de Fed-beslissing, omdat deze "exact in overeenstemming was met de eerdere verwachtingen". Maar een aantal'watchers' sluit niet uit dat de Federal Reserve over enige tijd weer in de rente zal moeten snijden als de Amerikaanse economie blijft kwakkelen. De meest recente cijfers over de groeikracht van de economie stemmen in ieder geval niet gerust: in het vierde kwartaal bleef de aanwas op 1,4 procent steken, terwijl eerder nog was uitgegaan van groeicijfers rond de 3 à 4 procent.
In de technologiesector waren de ogen, naast op het rentebesluit van de Fed, vooral gericht op online boekverkoper Amazon, dat weliswaar beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers liet zien, maar zijn verwachtingen voor de toekomst naar beneden bijstelde en bovendien het ontslag van 1300 medewerkers aankondigde. Het nieuws viel niet goed onder de beleggers, Amazon moest 1,63 dollar inleveren op 17,31 dollar. Ook softwareleverancier Adobe moest terrein prijsgeven, nadat het had gewaarschuwd voor een tegenvallende vraag in een aantal marktsegmenten. Het aandeel Adobe viel met 9,06 dollar, ofwel 17 procent, terug naar 43,69 dollar.
Op Wall Street kreeg AOL Time Warner de nodige tikken, nadat de media- en amusementsgigant een negatief resultaat over het afgelopen kwartaal had gerapporteerd. Weliswaar kwamen de resultaten in de buurt van de eerdere verwachtingen van financieel analisten, toch moest AOL 1,75 dollar inleveren op 52,56 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.