Beleggers vluchten in defensieve waarden

De Amerikaanse beleggers blijven bezorgd over de winstvooruitzichten van de technologiebedrijven. Ze zochten daarom in groten getale hun toevlucht in de meer defensieve waarden.

De Nasdaq bleef achter met een verlies van 0,7 procent op 2643,21 punten. Daarmee wist de Amerikaanse technologiebeurs zich toch nog enigszins te herstellen van het omvangrijke terreinverlies van 64 punten, dat eerder op de dag door de halfgeleider- en computerfondsen werd ingezet. Toch kan worden gesteld dat de renteverlaging die de Federal Reserve vorige week doorvoerde, op de technologiesector nog niet het gewenste effect heeft gehad. Vooralsnog wint de zorg over de winstgevendheid van de technologiebedrijven en de kwakkelende Amerikaanse economie het van de - wellicht - positieve gevolgen op de langere termijn. Analisten noemen het een'waiting game': de beleggers willen eerst zien welk effect de meest recente renteverlaging sorteert.
Op de Nasdaq luidde met name de halfgeleidersector het verlies in. Zo verloor Intel bijna 3 procent op 34,7 dollar en moest Motorola ruim 4 procent terug op 20,4 dollar. De computersector deed het al niet veel beter. Hier was het onder andere Dell dat 3 procent prijs gaf op 24,4 dollar. Sun Microsystems moest het op zijn beurt doen met een verlies van ruim een dollar op 27,8 dollar.
Maar vandaag zijn de ogen met name gericht op internet-netwerkleverancier Cisco, dat nabeurs met zijn cijfers komt. Beleggers houden hun hart vast, nadat Cisco-topman John Chambers eerder al twee keer had gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Er doen zelfs geruchten de ronde dat Cisco over dit kwartaal de laagste omzetgroei in zijn bestaan zal melden. Volgens analisten verklaart dit voor een deel de druk waaronder de Nasdaq staat. Vooruitlopend op de bekendmaking van de resultaten vandaag, sloot Cisco 94 dollarcent lager op 34,56 dollar.
Grootste verliezers op de Nasdaq waren PurchasePro.com, dat met 14 procent terugzakte naar 21,50 dollar als gevolg van een negatief getint artikel over het bedrijf in het beleggers tijdschrift Barron's. Ook Exodus Communications, dat internetsystemen en netwerkmanagement-software ontwikkelt, moest inleveren. Het bedrijf verloor 19 procent op 18,75 dollar, nadat het bekend had gemaakt dat zijn schulden omvangrijker zijn dan aanvankelijk was verwacht.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.