Technologie op het Damrak onder druk

De blijvende bezorgdheid in de VS over de winstvooruitzichten van de tmt-sector hebben een drukkend effect op de technologiekoersen op het Damrak.

Het veel lagere slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq op vrijdag - minus 4,4 procent - bezorgde de toonaangevende techbedrijven op de Amsterdamse Effectenbeurs de nodige blauwe plekken. Zo moest het de laatste tijd sowieso al kwetsbare KPN Telecom een verlies incasseren van 5,9 procent op 15,74 euro. Ook chipmachine-fabrikant ASML kon het niet droog houden. Het aandeel verloor 5,2 procent op 27,20 euro. En zelfs elektronicaconcern Philips, dat de laatste weken de nodige plussen liet zien, moest terug met 2,7 procent naar 38,25 euro.
Beleggers trokken zich in grote getale terug uit de uiterst volatiele tmt-sector en zochten hun toevlucht in de meer defensieve waarden, die dan ook prompt de nodige koerswinsten konden melden. Maar voor de AEX mocht het niet baten. De belangrijkste index sloot uiteindelijk 0,13 procent lager op 630,13 euro.
Voor internetinvesteerder Newconomy is het leed nog lang niet geleden. Gisteren dook de koers voor het eerst onder de 2 euro na een nieuw verlies van 8,8 procent. De nieuwe tik kwam nadat het bedrijf maandag bekend maakte een verlies te verwachten van 33 à 38 miljoen dollar, vanwege 'snel veranderende marktomstandigheden'. Eerder voorspelde de geschorste Newconomy-oprichter Maurice de Hond nog winst voor 'zijn' internetinvesteerder. In een reactie vecht De Hond de meest recente cijfers aan. Hij zegt de inschatting van het nieuwe Newconomy-bestuur als een 'actie beschadiging Maurice de Hond' te beschouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.