Nasdaq in de ban van cijfers Cisco

De Amerikaanse technologiesector heeft een deel van het verlies van afgelopen maandag weten goed te maken. De Nasdaq Composite Index steeg met 0,8 procent naar 2664,49 punten.

Overtuigend was het herstel allerminst. De zorgen over de winstgevendheid van de technologiebedrijven en de slechte vooruitzichten voor de Amerikaanse economie op de korte termijn blijven de sfeer bepalen.
Alle ogen op de Nasdaq waren gericht op Cisco, dat nabeurs met zijn kwartaalresultaten kwam. De invloed van Cisco is inmiddels dermate groot dat het de Amerikaanse technologiebeurs een goede of een slechte dag kan bezorgen. Cisco's cijfers over het fiscale tweede kwartaal, die eerder al naar beneden waren bijgesteld, betekenden een extra teleurstelling voor financieel analisten. De omzet steeg vergeleken met het kwartaal ervoor slechts met 3,1 procent en de nettowinst steeg van 816 tot 874 miljoen dollar, een winst van 12 dollarcent per aandeel. Als de kosten voor overnames en personeelsopties buiten beschouwing worden gelaten kwam de winst uit op 1,33 miljard dollar, ofwel 18 dollarcent per aandeel en dat is 1 dollarcent minder dan de analisten hadden verwacht. Het vertrouwen van Cisco in de nabije toekomst is aanzienlijk gestegen, maar dat kon niet verhinderen dat de internetnetwerk-leverancier na afloop van de officiële handel bijna 2 dollar moest prijsgeven op 34 dollar.
Het positieve slot van de Nasdaq werd vooral veroorzaakt door de goed presterende halfgeleider- en computersector. Zo steeg Triquint Semiconductor met 1,50 dollar naar 34 dollar nadat het over het afgelopen kwartaal beter had gepresteerd dan verwacht. En Serena Software won 3 dollar op 24,50 dollar, nadat het bekendmaakte te kunnen voldoen aan de eerder verwachte kwartaalresultaten. Ook JDS Uniphase zat in de lift, nadat het van de Amerikaanse overheid toestemming had gekregen voor de overname van concurrent SDL. JDS steeg met 3,6 procent naar 51,8 dollar.
Minder fortuinlijk was Applied Micro Circuits (AMD) dat 15 procent moest inleveren op 55,06 dollar. De bouwer van speciale chips houdt weliswaar vast aan de eerder voorspelde kwartaalcijfers, maar kampt toch met een aantal afgelastingen van orders. Ook het intenetservice-bedrijf Infospace moest met 14 procent op 3,66 dollar fors terug. Het bedrijf gaat het aantal medewerkers met 20 procent inkrimpen en voorspelt voor dit en volgend jaar lagere resultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.