British Telecom koopt Esat van Telenor

British Telecom wordt volledig eigenaar van de Ierse Mobiele telefoonaanbieder Esat Digifone. Dit doet BT door een belang van 49,5 procent over te nemen van het Noorse staatstelefoniebedrijf Telenor. Het Britse bedrijf betaalde voor dat belang bijna 3 miljard gulden. Telenor wil dat bedrag investeren in Zweden en andere landen in Noord-Europa.

Telenor aasde jarenlang op Esat en kocht vanaf 1996 aandelen Esat in de hoop een meerderheidsbelang te verwerven. De Britten waren de Noren eind januari net iets te snel af door op 50,5 procent van de aandelen uit te komen. Telenor besloot toen gebruik te maken van de mogelijkheid van eensell-out aan British Telecom.
De investeringen in de Ierse mobiele aanbieder hebben de Noren overigens geen windeieren gelegd. Telenor heeft naar eigen zeggen in die vijf jaar in totaal 300 miljoen gulden uitgegeven om bijna de helft van Esat in handen te krijgen en krijgt er nu het tienvoudige voor terug. Dat is een beetje een compensatie voor de teleurstelling die Telenor moest verwerken bij de gedeeltelijke privatisering eind vorig jaar. De Noorse regering verkocht toen 21 procent zijn aandeel in Telenor. Dat bracht vier miljard gulden op, terwijl op bijna zeven miljard was gerekend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.