Toshiba komt met winstwaarschuwing

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft gisteren een winstwaarschuwing laten horen. Bijna twee maanden voor het aflopen van het fiscale jaar 2000 op 31 maart heeft Toshiba laten weten dat omzet en winst lager uitkomen dan het concern nog verwachtte bij de publicatie van de halfjaarcijfers in oktober.

Toen zag het bedrijf, dan personal computers en notebooks maakt, maar ook een grote leverancier is van computeronderdelen, nog een omzet van 120 miljard gulden en een netto-winst van 2,8 miljard. Nu houdt het bedrijf het op een omzet van tegen de 110 miljad en een winst die onder de twee miljard gulden duikt.
Volgens Toshiba is het wegzakken van de Amerikaanse economie de belangrijkste oorzaak voor de tegenvallende cijfers. Toshiba kon minder PC's kwijt in de VS dan verwacht en moest ze bovendien voor lagere prijzen aanbieden. Ook op de componentenmarkt zit het de Japanners niet mee. Het DRAM-geheugen is veel sneller en veel meer in prijs gedaald dan was verwacht. Bij de chips voor mobiele telefonie, waar Toshiba ook een grote leverancier van is, valt vooral de omzet tegen omdat de groei van de mobiele telefonie kleiner is dan verwacht.
Overigens doet Toshiba het dit fiscale jaar stukken beter dan in 1999, want toen moest het een verlies van bijna 5 miljard gulden noteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-07T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.