Miljarden voor Lucent met beursgang Agere

Waar het met de winst uit de normale bedrijfsvoering momenteel wat tegen zit, kan Lucent miljarden verdienen met de beursgang van dochter Agere, eind maart.

Agere is actief in een buitengewoon florerende markt, namelijk die van de elektronische en optische componenten. Hoewel de definitieve aandelenprijs door Lucent pas kort voor de beursgang wordt vastgesteld, is nu al te berekenen dat deze beslissing het bedrijf zeker geen windeieren zal leggen. De netwerkcomponenten-producent zal naar verwachting zo'n 8,5 miljard dollar krijgen voor de verkoop van 17 tot 32 procent van de Agere-aandelen. De prijs per aandeel komt ergens tussen de vijftien en twintig dollar te liggen. In de zomer verkoopt Lucent de overige aandelen, zodat Agere dan geheel zelfstandig wordt.
Volgens Lucent is de verzelfstandiging bedoeld om Agere's handen vrij te maken, zodat de dochter ook componenten kan verkopen aan Lucents belangrijkste concurrenten, zoals Nortel Networks en Cisco. Veel analisten denken dat Lucent de beursgang vooral heeft geïnitieerd om de eigen cijfers wat op te krikken en de aandelenkoers gunstig te beïnvloeden.
In het laatste kwartaal van 2000 boekte Agere een omzetstijging van vijftig procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999. De groei in de verkoop van opto-elektronische componenten, gewone en draadloze LAN's en van speciale chips voor computers en hogesnelheids-communicatieproducten, leidde tot een kwartaalomzet van maar liefst 1,15 miljard dollar. Agere zegt zich verder te willen richten op de markten van optische en geïntegreerde netwerkcomponenten en van draadloze-Lanproducten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.