Nasdaq krabbelt weer iets uit het dal

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq krabbelde met 0,8 procent iets op naar 2489,66 punten, nadat het in de drie voorgaande sessies 194 punten had verloren.

Maar in het heersende klimaat van tegenvallende bedrijfsresultaten en een kwakkelende Amerikaanse economie, is de koersontwikkeling op de Nasdaq allesbehalve solide. Beleggers kijken dan ook maar weer richting Fed-voorzietter Alan Greenspan die vandaag de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat toespreekt. Ze hopen op nieuwe toespelingen op een aanstaande renteverlaging. Eerder al verlaagde de Federal Reserve de rente twee keer met 0,5 procentpunt.
Grote verliezer op de Nasdaq was Emulex, dat maar liefst 48 procent verloor op 37,13 punten. Het aandeel kreeg eendowngrading van Bancorp Piper Jaffray, nadat het had bekendgemaakt last te hebben van een terugval in orders. Ook andere leveranciers van data-opslagproducten kregen een tik, zoals Brocade Comunications dat 15 procent moest inleveren en QLogic dat 22 procent terrein prijsgaf. Ook EMC moest terug: met 2,24 dollar naar 54,16 dollar.
In de computersector stond met name Compaq in de belangstelling en dat was te danken aan een interview van topman Michael Capellas in het Duiste weekblad Der Spiegel. Capellas voorspelt daarin dat Compaq over het eerste kwartaal van dit jaar geen omzetgroei zal behalen en dat de toename van de omzet over het eerste half jaar zal blijven steken op iets minder dan 5 procent. Als oorzaken wijst Capellas onder andere op een verzadiging van de markt voor personal computers. Compaq moest na het nieuws een halve dollar inleveren op 22 dollar. Andere verliezers op de Nasdaq waren Lucent, dat mogelijk bezoek krijgt van de Amerikaanse beurswaakhond Sec over vermeende onregelmatigheden in de boeken en bovendien ook nog eens van Moody's en Stanadard & Poor's een lagere kredietbeoordeling aan zijn broek kreeg. De leverancier van producten voor de telecommunicatie-industrie sloot uiteindelijk 3,1 procent lager op 14,8 dollar. Ook computerleverancier Dell moest inleveren, na de vrijdag aangekondigde reorganisatie waarbij het bedrijf misschien voor het eerst in zijn bestaan mensen moet ontslaan. Dell sloot 1,9 procent lager op 23,25 dollar.
Na een aantal moeilijke sessies, waarbij het aandeel 21 procent in waarde daalde, wist Cisco weer enigszins terrein te winnen. Het aandeel won 4,9 procent op 29,56 dollar. En ook voor Amazon.com was er goed nieuws. Het aandeel van de online boekverkoper steeg met 8 procent naar 14,5 dollar, nadat de Amerikaanse effectenhuizen Merrill Lynch en Credit Suisse First Boston zich positief hadden uitgelaten op decash-positie van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.