KPN verliest flink op positief Damrak

De AEX sloot gisteren licht hoger op 626,64 punten. Maar telecommunicatieconcern KPN moest een flink verlies incasseren van 2,81 procent op 13,85 euro.

De oorzaak van het verlies van KPN was tweeledig. Ten eerste werd het aandeel getroffen door de tegenvallende beursgang van mobiele telecommer Orange, dochter van France Telecom. Weliswaar ging Orange tegen een redelijke introductiekoers van 10 euro naar de beurs, maar gaandeweg de dag zakte het aandeel verder weg waardoor ook KPN in een negatieve spiraal terecht kwam. De tegenvallende beursgang van Orange plaatst opnieuw grote vraagtekens bij de geplande beursgang van de mobiele tak van KPN, KPN Mobile, die voor dit jaar staat gepland.
Tot overmaat van ramp moest KPN ook nog eens een lagere kredietbeoordeling van Moody's incasseren. Moody's maakt zich ernstige zorgen over de schuldenlast van KPN, die wordt geschat op 22 miljard euro, en verlaagde op basis daarvan het kredietoordeel van A3 naar Baa2. Met de lagererating zal het voor KPN steeds moeilijker worden de benodigde bedragen te lenen. In ieder geval staat nu al vast dat KPN in het huidige klimaat niet in staat is zijn omvangrijke schuldenlast met een beursgang van KPN Mobile af te betalen.
Eigenlijk vormde KPN een van de weinige dissonanten in de tmt-sector, die voor rest redelijk presteerde. Zo stegen de techzwaargewichten Philips en Asml beide met een kleine 2 procent. Elektronicaconcern Philips noteerde aan het slot 37,69 euro en chipmachine-fabrikant Asml steeg naar 26,31 euro. Ook kabelaar UPC scoorde goed met een plus van 2,8 procent op 13,36 euro. Voor de toeleverancier voor de chipindustrie, Asmi, dat genoteeerd staat aan de lokale markt, was er echter weinig reden tot vreugde. Het aandeel daalde met ruim 9 procent naar 17,05 euro, nadat maandag bekend was geworden dat Asmi voor dit jaar uitgaat van een gelijk blijvende winst.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.