Nasdaq stookt vuurtje op met tech

Donderdag sloot de Nasdaq 2,5 procent hoger op 2552,91 punten. De Dow klom 0,9 procent op 10891,02 punten.

De techfondsen zorgden voor aangenaam vuurwerk op de techzware Nasdaq. Het goede nieuws kwam van glasvezelfonds Ciena dat met 18 dollarcent per aandeel kwartaalwinst kwam, terwijl 15 dollarcent werd verwacht. Ook stelde het zijn verwachting naar boven bij. Ciena maakte een sprongetje van 15,9 procent. JDS Uniphase steeg 9,4 procent mee. Cisco Systems pluste 4,9 procent.
De halfgeleiders profiteerden ook. De Philadelphia Semiconductor-index steeg 4,9 procent. Intel klom eveneens 4,9 procent. Applied Materials dikte 5,6 procent aan.
In de hardware steeg IBM 1,5 procent. Dell Computer steeg 9 procent nadat het zijn kwartaal van 18 dollarcent per aandeel bekendmaakte, conform de verwachtingen. De PC-producent meldde verder dat het 1700 banen gaat schrappen en dat was minder dan de aanvankelijk verwachte 4000 stuks. Hewlett-Packard steeg 5,7 procent, nadat het over zijn eerste kwartaal volgens verwachting 37 dollarcent per aandeel winst had geboekt.
De internetsector deed goede zaken, want de Goldman Sachs Internetindex steeg 3,3 procent. Dit was te danken aan een 10 procent stijging van Yahoo. Amazon kreeg te maken met afwaarderingen en klom 0,4 procent. In de telecom dikte Global Crossing 4,7 procent aan. Alltel voegde 0,3 procent toe. AT&T steeg 1,8 procent.
In de mobiele sector dikten Nokia en Ericsson elk 0,7 procent aan, vanwege een pessimistische korte termijnvisie op de groei van de infrastructuur en verkoop van mobieltjes. Mobiele aanbieder Voicestream Wireless zakte 4,6 procent nadat het bekendmaakte 3,49 dollar per aandeel verlies over het vierde kwartaal te hebben geleden. Dit was ver beneden de verwachte 2,70 dollar per aandeel verlies. Nabeurs kwam Nortel Networks met een winstwaarschuwing. De Canadese netwerker verwacht 4 dollarcent verlies te lijden in het eerste kwartaal, terwijl een winst van 16 cent per aandeel wordt verwacht. Ook zei het bedrijf dit jaar 10.000 banen te zullen schrappen. Voor dit jaar verwacht Nortel een omzetgroei van 15 procent en dat is de helft van de eerder aangekondigde 30 procent. Internet-investeerder Cmgi daalde iets nadat het zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal had bijgesteld van 335 naar 345 miljoen dollar. Een van zijn deelnemingen Navisite had eerder zij omzetverwachting naar beneden bijgesteld.
Vanmiddag worden de producenten prijsindex (ppi) verwacht. Analisten voorzien een stijging van 0,3 procent. DE wisselkoers van de dollar versus de euro daalde 1,5 procent tot 0,9038 dollarcent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.