Tech- en telecomfondsen AEX verder in verval

De Amsterdamse effectenbeurs moest het gisteren zonder actuele prikkels vanuit Wall Street doen: de Amerikaanse beurzen waren gesloten vanwege President's Day.

Maar de telecom- en technologiesector had nog behoorlijk last van de kwakkelende stemming die afgelopen vrijdag op Wall Street heerste en zorgde er daardoor mede voor dat de AEX-index niet verder kwam dan 612,43 punten, een verlies van 0,89 procent. De hoofdindex van de Amsterdamse Effectenbeurs begint daarmee langzaam maar zeker in de buurt te komen van de psychologische 600 punten-grens.
Vrijwel alle techzwaargewichten moesten een stap terug doen. Zo daalde chipmachinefabrikant Asml met 6,20 procent naar 16,65 euro en moest Philips 2,5 procent prijsgeven op 37, 25 euro. Ook onder de telecomfondsen heerste een bedrukte stemming. Zo moest KPN 0,34 eurocent inleveren op 12,98 euro en zag kabelaar UPC de koers met 4,7 procent terugvallen naar 11,15 euro. UPC had niet alleen last van de algehele malaise onder de tech- en telecomfondsen. Het kreeg ook nog eens te maken met een blokkade van zijn obligatiehouders en die van moedermaatschappij United Global Com (UGC), tegen de voorgenomen fusie tussen UGC en de kabelpoot van het Amerikaanse Liberty Media. UPC zou via deze weg aan het broodnodige extra kapitaal kunnen komen, maar voorlopig is dit pad dus afgesneden.
Op de lokale markt blijft het aandeel van internetinvesteerder Newconomy in rap tempo waarde verliezen. Dit keer zakte de koers met 10 procent naar 1,71 euro. De aandeelhouders zijn nog steeds in afwachting van de bijeenkomst waarin het reddingsplan voor Newconomy en de positie van de voorlopig geschorste oprichter Maurice de Hond wordt besproken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.