Online betalen sleutel tot m-banking

Betalen via internet staat op het punt door te breken met Set-beveiliging. Dan pas kan e-handel en e-winkelen een succes worden.

Dat was de conclusie op een congres over financiële transacties via internet. Sinds jaren proberen diverse partijen het online betalen in te voeren, maar tot nu toe nog zonder succes. De huidige activiteiten beperken zich nog tot het pinnen uit geldmachines bij de bankfilialen en het telebankieren via telefoon, modem met banksoftware en via internet.
Toch verwacht de Britse Gartner Groep dat de wereldwijde online handel in 2004 zo'n zeven triljoen dollar zal bedragen. Maar hoe zit het met de beveiliging van deze transacties tussen koper, verkoper en de banken? Hiervoor is het Ameri-Britse Identrus opgericht, dat digitale certificaten afgeeft alstrusted third party (ttp) aan Certification Authorities (CA). Zo kunnen vertrouwelijke berichten en geldtransacties plaatsvinden in de B2B-sector. Maar dat is nog niet alles. In de B2C-sector proberen de gezamenlijke banken met Set (Secure Electronic Transactions) door te dringen in de kassa's van winkeliers en hun klanten. Dit systeem bestaat al sinds 1998, maar is nog niet aangeslagen. Dat komt doordat betaalsystemen als Payment Plaza van Bibit nog niet kunnen voorzien in een afdoende beveiliging voor zogenaamdemicropayments, vergelijkbaar met dechipper/chipknip, die ook niet is aangeslagen. De meeste banken kunnen nu ook alleen een eenmalige machtiging afgeven en geen doorlopende machtiging om dezelfde reden. Set is in 1996 opgezet door Visa, Eurocard Mastercard en IBM en is optimaal beveiligd volgens de banken door middel van vercijfering en encryptie. Identificatie en authenticatie vindt plaats door speciale digitale certificaten, uitgegeven door de bank waar de gebruiker klant is. De integriteit wordt gewaarborgd door gebruik van zogenaamdehash-totals, ofwel wiskundige versleutelingen. En het grootste voordeel tegen fraude is dat de verkoper niet het kaartnummer van de klant krijgt te zien bij Set. Tot nu toe maken creditcardorganisaties Eurocard Mastercard, Visa en Amex gebruik van deze transactiebeveiliging. Set werkt met een persoonlijkeserver wallet ofwel online portemonnee, die plaatsonafhankelijk is. Hierop moeten de banken nog inspelen met het concept m(obile)-banking als betaalmiddel.
De vooruitzichten voor e-business zijn ijzersterk. Afgelopen jaar werd in Nederland voor 235 miljoen gulden online gewinkeld. Dit jaar zal dit zijn gestegen tot 494 miljoen gulden en in 2005 moet er voor 3,4 miljard gulden online worden gewinkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-20T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.