Nasdaq zit vast in technologiemoeras

De extra vrije dag heeft de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq geen goed gedaan. Meteen al na het startschot stond de koersindicator op rood, om tenslotte 4,4 procent lager te eindigen op 2318,35 punten.

Het lijkt erop of beleggers hun vingers niet meer aan techologie-aandelen durven te branden. De zorg over de kwakkelende economie en de kwijnende winstgevendheid van de bedrijven blijft overheersen. Volgens analisten wordt er voor de tweede helft van het jaar nog steeds gerekend op een opleving, maar in de tussentijd zal er volgens hen weinig opbeurend bedrijfsnieuws loskomen.
Dat bleek gisteren ook wel weer. Zo kreeg de componentenmaker voor optische netwerken JDS Uniphase een tik van 4,5 procent op 34,31 dollar. JDS had onder andere last van de eerdere winstwaarschuwing van Nortel, een van zijn grootste klanten. Bovendien werd het bedrijf geconfronteerd met een lagererating van US Bancorp Piper Jaffray en een lagere winst-per-aandeel verwachting van Credit Suisse First Boston. De bank heeft zijn koersdoel voor JDS bijgesteld van 100 naar 65 dollar. In het kielzog van JDS Uniphase verloren ook netwerkbedrijven als Nortel (minus 1,3 dollar) en Micron Technology (minus 3 dollar) terrein.
Onder de chipfondsen was de stemming al niet veel beter. Aanvoerder Intel moest 2,94 dollar op 31,44 dollar inleveren, nadat de chipgigant ingrijpende kostenreducties had aangekondigd vanwege de terugvallende vraag naar chips. Branchegenoten PMC-Sierra (minus 8 dollar) en Applied Micro Circuits (minus 5 dollar) volgden grote broer Intel in de neergaande lijn. Beide kregen bovendien een lagererating van Credit Suisse First Boston aan hun broek, vanwege de zorgelijke verwachtingen voor de nabije toekomst. In totaal maakte de Philadelphia Semiconducter Index een klap van 7,5 procent.
In de computersector zetten Hewlett-Packard en Dell de negatieve toon. HP moest met bijna 8 procent terug naar 30,5 dollar en kreeg daardoor opnieuw een tik na de winstwaarschuwing van vorige week. En ook Dell moest fors terug, met 6,4 procent op 22 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.