AEX nog net boven de 600-puntengrens

De technologie- en telecomsector op het Damrak lijdt onder negatieve signalen van de VS en een winstwaarschuwing van Deutsche Telekom.

Niet alleen de kwakkelende Nasdaq maar ook de onverwacht hoge Amerikaanse inflatiecijfers, stuurden de AEX naar de 603,44 punten, een verlies van 1,28 procent. Gedurende de dag schoot de AEX zelfs even door de 600-punten grens. De laatste keer dat deze stand werd genoteerd was op 1 december 1999. Telkens als analisten roepen dat de bodem van de koersmalaise is bereikt, zakt de AEX nog verder in. De kans is dan ook aanwezig dat het Damrak binnenkort onder de psychologische grens van 600 punten sluit.
De technologie- en telecomsector incasseerde vrijwel over de gehele linie aanzienlijke verliezen. Zo moest telecomconcern KPN met bijna 0,5 euro terug naar 12,79 euro, nadat KPN's grote broer Deutsche Telekom zijn winstverwachting over het afgelopen jaar bijstelde van 7,4 naar 5,9 miljard euro. Deutsche Telekom heeft daarom besloten zijn belang in het Amerikaanse telecombedrijf Sprint te verkopen. Met de opbrengst daarvan (ongeveer 2 miljard euro) hoopt Deutsche telecom zijn omvangrijke schuldenlast te kunnen aflossen.
Ook de techzwaargewichten Asml en Philips moesten een stap terug doen. De chipmachinefabrikant verloor bijna 1,5 euro op 25,30 euro en Philips sloot bijna een halve euro lager op 36,60 euro.
Internetinvesteerder Newconomy blijft in het verdomhoekje zitten, ondanks de verkoop van een aantal belangen in onder andere Tie Holding waardoor het bedrijf wat ruimer bij kas is komen te zitten. Het aandeel verloor dit keer ruim 6 procent op 1,55 euro. Tie volgde Newconomy's slechte voorbeeld en sloot bijna 7 procent lager op 3,61 euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.