Nasdaq toucheert nieuw laagterecord

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft een nieuw dieptepunt in bijna twee jaar bereikt. De Composite Index zakte met 2,1 procent naar 2268,94 punten.

Oorzaak? Het inflatiecijfer van de Amerikaanse economie loopt verder op en de zorg over de winstgevendheid van de bedrijven blijft onverminderd voortduren. Het bewijs voor deze ongerustheid werd dit keer onder andere geleverd door VA Linux, dat 1,59 dollar, ofwel 22 procent, moest prijsgeven op 5,66 dollar. De terugval kwam na de mededeling dat de ontwikkelaar van de 'open' software Linux een groter verlies moet incasseren dan eerder was verwacht. VA Linux ziet zich daardoor gedwongen binnenkort 25 procent van zijn medewerkers op straat te zetten. Ook Agilent Technologies, dat onder andere meet- en testapparatuur levert, moest een stapje terug doen. Het bedrijf verloor 3,80 dollar op 40,20 dollar nadat het bekend maakte voor de komende periode rekening te houden met terugvallende omzet- en winstcijfers.
Deze tegenvallende cijfers stonden niet op zich. Zowel de computer-, internet- als telecommunicatie-sector koerste in de min. Toonaangevende fondsen zoals Intel (minus 0,7 dollar) en Cisco (minus 0,9 dollar) moesten alle terrein prijsgeven. Sun Microsystems verloor zelfs 12 procent op 19,6 dollar. Alleen de halfgeleidersector wist enige terreinwinst te boeken, maar dat was een schamele troost voor het 7 procents verlies van gisteren. Toch waren er nog wel wat echte winnaars te vinden, zoals de maker van accountancy- en belastingsoftware Intuit. Het aandeel steeg met 16 procent naar 38 dollar, nadat Intuit beter dan verwachte resultaten had bekendgemaakt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-22T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.