Tech-sector profiteert van rentegeruchten

Het Damrak was gisteren aan de winnende hand, nadat beleggers lucht kregen van een mogelijke tussentijdse renteverlaging in de Verenigde Staten.

De AEX steeg met 1,60 procent naar een slot van 594,8 punten.
Vooral de technologie- en telecommunicatie-aandelen wisten te profiteren van de renteberichten uit de VS. Zo stegen de technologiezwaargewichten Asml, UPC en Philips respectievelijk met 7,56 procent, 13,46 procent en 3,3 procent. Elektronicaconcern Philips maakte bekend een kortlopend schuldenprogramma op te zetten van 2,5 miljard dollar. Met deze kortlopende leningen wil Philips binnen korte tijd zijn oude leningen aflossen.
In de telecommunicatiesector kon het veelgeplaagde KPN Telecom eindelijk weer eens koerswinst noteren. Het telecomaandeel steeg met 1,5 procent naar 13,14 euro, terwijl het eerder op de dag zelfs een koerswinst wist te behalen van 5 procent. KPN kon onder andere te profiteren van de berichten uit Duitsland dat de zes bedrijven die in Duitsland een vergunning hebben gekocht voor Umts, de handen ineen willen slaan om kosten te besparen. Een van de samenwerkende deelnemers is KPN-dochter E-Plus. De samenwerking kan het kapitaalbehoeftige KPN een besparing opleveren van 2 miljard euro. Ook profiteerde KPN van berichten in Het Financieele Dagblad, dat de overheid van plan is de diverse beschermingsconstructies rond het bedrijf op te heffen. Het telecomconcern kan daardoor gemakkelijker worden overgenomen door een geïnteresseerde partij.
Op de Midkap boekte CMG een koerswinst van 7 procent op 11,90 euro, nadat het bedrijf beter dan verwachte winst- en omzetcijfers had bekendgemaakt. Het ICT-concern verwacht dit jaar bovendien harder te groeien dan de markt. Internetinvesteerder Newconomy wist op de lokale markt terug te krabbelen naar 1,70 euro, een plus van 26,9 procent. De koerswinst werd ingezet na berichten dat Newconomy in gesprek is met nieuwe investeerders, waaronder participatiemaatschappij Nethave.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.