Nasdaq in de greep van recessie-angst

Na een korte opleving, is de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq weer volledig in de greep geraakt van angst voor een mogelijke recessie.

De Nasdaq Composite Index sloot 4,4 procent lager, op 2207,82 punten. De Nasdaq heeft in twee jaar niet zo laag gestaan. Belangrijkste oorzaak blijft de kwakkelende Amerikaanse economie en de aftakelende winstgevendheid van sleutelbedrijven in de technologiesector. Vooral de scherpe terugval in het consumentenvertrouwen maakt de beleggers nerveus. Een stabiel vertrouwen van de consument kan de Amerikaanse economie behoeden voor een recessie, maar de meest recente cijfers geven alleen maar aan dat de economie verder aan het afglijden is.
Het is nu de vraag of de Federal Reserve snel zal besluiten tot een nieuwe rentestap. Vandaag zou Fed-voorzitter Alan Greenspan daarover in zijn lezing voor het Amerikaanse congres enige duidelijkheid kunnen verschaffen. Tegelijkertijd wijzen analisten erop dat Greenspan waarschijnlijk niet zal overgaan tot een rigoureuze renteverlaging, omdat het inflatiespook de kop opsteekt.
Ondertussen regende het weer slecht bedrijfsnieuws op de Nasdaq. Zo moest de Canadese producent van glasvezelapparatuur JDS Uniphase met maar liefst 15 procent terug naar 27,81 dollar, nadat hij bekend had gemaakt 3000 banen te zullen schrappen vanwege afnemende vraag en groeiende concurrentie. Ook Gateway moest fors terug - met 1,09 dollar naar 16,72 dollar - nadat Merill Lynch een lagere investerings'rating' voor het bedrijf had geformuleerd. Hetzelfde lot was bedrijven als IBM, EMC en Hewlett-Packard beschoren. Alle moesten een stapje terug doen na een lagere winsttaxatie van Goldman Sachs.
Opvallende verliezer was de leverancier van e-commercesoftware I2. Het softwarebedrijf had met name te kampen met een winstwaarschuwing van sportmerk Nike, waarvoor I2 de systemen voor het voorraadbeheer levert. I2 zakte tegen het slot met 22 procent terug naar 27,56 dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.